Τα «φώτα» της στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού πρόκειται να δώσει η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. (ΕΑΧΑ). Η εταιρεία θα φτιάξει ένα «μίνι-ρυθμιστικό» σχέδιο του χώρου, ώστε να αναδειχθεί το σύνολο των μνημείων του, καθώς σήμερα η πλειονότητα των τουριστών επισκέπτεται μόνο το κεντρικό μινωικό ανάκτορο. Οι προτάσεις αναμένεται να κατατεθούν στο υπουργείο Πολιτισμού έως το τέλος του έτους, προκειμένου να δρομολογηθούν τα αντίστοιχα έργα.
Η ΕΑΧΑ λοιπόν, μετά τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς «Θεσσαλονίκη Χ 4» και «Ηράκλειο Χ 4», βγαίνει για τρίτη φορά εκτός Αθηνών, αλλά για πρώτη φορά επί του αντικειμένου που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο: την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων.
«Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα. Είναι ένας εξαιρετικά πλούσιος σε ευρήματα χώρος, με μεγάλη έκταση, χαρακτηριστικά που μένουν αναξιοποίητα καθώς σχεδόν το σύνολο των τουριστών επισκέπτεται μόνο το μινωικό ανάκτορο», εξηγεί στην «Καθημερινή» η πρόεδρος της ΕΑΧΑ, κ. Ντόρα Γαλάνη. «Σε μικρή απόσταση, ωστόσο, από το κεντρικό ανάκτορο υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα μνημεία, που δεν τα γνωρίζουμε οι περισσότεροι: όπως η βίλα του Διονύσου, το μικρό ανάκτορο, η βίλα Αριάδνη. Και γύρω τους, ένα πραγματικά ονειρεμένο τοπίο! Όλα αυτά, ο μέσος επισκέπτης τα αγνοεί».
Η διατύπωση προτάσεων για την καλύτερη οργάνωση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού ανατέθηκε στην ΕΑΧΑ από το υπουργείο Πολιτισμού.
«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις επιμέρους μελέτες ανάδειξης που έχουν εκπονηθεί από το ΥΠΠΟ για κάθε μνημείο τα τελευταία χρόνια. Να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες διαδρομές και να δημιουργήσουμε νέες διασυνδέσεις ανάμεσα στα μνημεία, προκειμένου να στρέψουμε τους επισκέπτες και στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο. Τέλος, να υποβάλλουμε προτάσεις για τη βελτίωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προτείνουμε κάποιες μορφολογικές παρεμβάσεις στις όψεις των κτιρίων που βρίσκονται μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα τους».
Ομάδα επιστημόνων της ΕΑΧΑ επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο τον Απρίλιο. «Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας ώστε να μπορούν να “μετατραπούν” σε έργα και να προκηρυχθούν οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί», εκτιμά η κ. Γαλάνη.