Στην έκθεση «Η αρχαιολογία στην πράξη», που εγκαινιάζεται στις 29 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται μέσα από το βλέμμα του Βέλγου φωτογράφου Πιερ Μπους η καθημερινή εργασία των αρχαιολόγων σε επτά ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία.
Στο αίθριο του μουσείου θα φιλοξενηθούν 40 φωτογραφίες που απεικονίζουν όλα τα καθήκοντα της αρχαιολογίας, από την ανασκαφή, την καταγραφή, τη συντήρηση ώς την ανάλυση και τη διάδοση των αποτελεσμάτων στο κοινό.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το ΑΜΘ και το Τμήμα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αποτελεί μέρος του προγράμματος «Αρχαιολογία στη σύγχρονη Ευρώπη», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Culture 2007-2013, όπως εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Κώστας Κωτσάκης.
Για περίπου δύο μήνες, πέρυσι το φθινόπωρο, ο Βέλγος φωτογράφος ταξίδεψε από χώρα σε χώρα, συλλέγοντας εικόνες που συνδέονται με το αρχαιολογικό έργο. «Πρόκειται για ένα πανόραμα της ευρωπαϊκής αρχαιολογικής δραστηριότητας, που αναδεικνύει τα κοινά χαρακτηριστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον μας για το παρελθόν και τη σχέση μας με αυτό», τονίζει ο κ. Κωτσάκης.
Η έκθεση δεν είναι άλλη μία παρουσίαση αρχαιολογικού υλικού, από αυτές που γίνονται συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Οι εικόνες που παρουσιάζονται παίρνουν τους προβολείς από το αντικείμενο και προσπαθούν να σταθούν στους ανθρώπους πίσω από αυτό και στη δουλειά τους, φωτίζοντας ουσιαστικά τη σύγχρονη διάσταση του επαγγέλματός μας», λέει η αρχαιολόγος του ΑΠΘ Ελευθερία Θεοδωρούδη, που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Προορισμός του Πιερ Μπους στην Ελλάδα ήταν η Θεσσαλονίκη. Ο Βέλγος φωτογράφος συναντήθηκε με ντόπιους αρχαιολόγους και αποτύπωσε εικόνες από τα ανάκτορα του Γαλερίου, ξεναγήθηκε στα εργαστήρια και τους υπόλοιπους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και επισκέφτηκε περιοχή όπου γίνεται έρευνα στο Λαγκαδά.
Το πρόγραμμα «Αρχαιολογία στη σύγχρονη Ευρώπη» περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις, όπως συνέδρια, εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις.
«Μέσα από τις δράσεις αυτές δίνεται έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση της αρχαιολογίας, παρ’ όλες τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες», παρατηρεί η κ. Θεοδωρούδη. «Επιχειρούμε να δούμε αν όντως υπάρχει κοινή γλώσσα και πώς μπορούν να πορευτούν από κοινού οι αρχαιολόγοι. Μία τέτοια συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μας ωφελεί, ώστε να γνωρίσουμε τους συναδέλφους μας, να δημιουργηθεί δίκτυο, να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες αλλά και να σταθούμε αναστοχαστικά απέναντι στον εαυτό μας».
Η έκθεση «Η αρχαιολογία στην πράξη» περιοδεύει σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η πρώτη της παρουσίαση έγινε στο Παρίσι, στην έδρα της UNESCO. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθεί ώς τον Οκτώβριο.