Με τις περίτεχνες τοιχογραφίες, τα μωσαϊκά δάπεδα, τις επιζωγραφισμένες οροφές και τον γλυπτό διάκοσμό του, το νεοκλασικό μέγαρο επί της οδού Μαυρομιχάλη 6 θα αποτελούσε μουσείο ακόμα και χωρίς τα σπάνια εκθέματα ή τις τροποποιήσεις που υπέστη τη δεκαετία του ’30 για να στεγάσει τη συλλογή τέχνης του Κεφαλλονίτη τραπεζίτη Διονυσίου Λοβέρδου.
Πάντως, η πρόταση για τη διαμόρφωση του Μουσείου Συλλογής Λοβέρδου εστιάζει τόσο στην αρχική φάση του κτιρίου, που οικοδομήθηκε σε σχέδια Ερνέστου Τσίλλερ με στόχο να χρησιμεύσει ως κατοικία και γραφείο του αρχιτέκτονα, όσο και στο όραμα του μετέπειτα ιδιοκτήτη του να μυήσει το αθηναϊκό κοινό στα μυστικά της μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης. Παράλληλα, η αξιόλογη συλλογή του —μία από τις μεγαλύτερες στο είδος της, αποτελούμενη από 470 εικόνες, 169 χειρόγραφα, ξυλόγλυπτα, υφάσματα και άλλα αντικείμενα— θα επιστρέψει στον αρχικό της χώρο, αφού ολοκληρωθεί η συντήρησή της στα εργαστήρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
Το έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Μεγάρου Λοβέρδου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον περασμένο Απρίλιο, ενώ με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την επαναλειτουργία του μουσείου, το οποίο είναι εκτός πρόσβασης για το ευρύ κοινό από το 1979.
Η μουσειογραφική πρόταση των μελετητών του Βυζαντινού Μουσείου, που έλαβε προχθές την έγκριση του Συμβουλίου Μουσείων, αποσκοπεί στην ανάδειξη αφενός του χαρακτήρα του διατηρητέου μνημείου και αφετέρου της ιστορίας των συλλεκτών του μεσοπολέμου, με έμφαση στον ίδιο το Διονύσιο Λοβέρδο και τη συλλογή του. Παράλληλα, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και φιλικό προς το κοινό μουσείο στο κέντρο της πόλης.
Οι επισκέπτες θα εισέρχονται στο κτίριο από το επίπεδο του πρώτου ορόφου, όπου θα ξεκινάει η μουσειακή περιήγηση στα περίπου 360 τ.μ. εκθεσιακών χώρων, με αφετηρία την ενότητα «Οικία του αρχιτέκτονα Τσίλλερ».
Στη συνέχεια, θα πληροφορούνται για τη μετατροπή του σπιτιού σε μουσείο και για τη συγκρότηση της συλλογής Λοβέρδου, πριν περάσουν στους χώρους παρουσίασης της συλλογής, στον πρώτο όροφο και το ισόγειο του μεγάρου. Στο ισόγειο βρίσκεται, επίσης, το παρεκκλήσι της οικίας Λοβέρδου και το περίφημο «Ελληνικό Δωμάτιο» με την υπογραφή της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη. Στον δεύτερο όροφο διαμορφώνεται βιβλιοθήκη, χώρος περιοδικών εκθέσεων και αίθουσες πληροφόρησης του κοινού με τη χρήση ψηφιακών και διαδραστικών εφαρμογών.
Αφού υπογράμμισαν ότι η ατμόσφαιρα του μνημείου θα πρέπει να διατηρηθεί κατά το δυνατόν αναλλοίωτη, τα μέλη του συμβουλίου ζήτησαν να μη δημιουργηθεί το προβλεπόμενο από τους μελετητές αναψυκτήριο. Στη θέση του πρότειναν να διαμορφωθεί καθιστικό, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν νερό από αυτόματο πωλητή και να ξεκουραστούν ή να διαβάσουν τον οδηγό του μουσείου. Τέλος, ολόκληρο το κτίριο θα καταστεί προσβάσιμο για ΑΜΕΑ.