Για πρώτη φορά η Ελλάδα εξελέγη μέλος στη 24μελή Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά το τέλος των εργασιών της 4ης Γενικής Συνέλευσης, η οποία ολοκληρώθηκε στο Παρίσι, στις 8 Ιουνίου 2012.
Η Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί μια μείζονα θεσμική κατάκτηση των κρατών-μελών της UNESCO, μέσω της οποίας αναλαμβάνουν δράση για τη διαφύλαξη των πεδίων που τη συναπαρτίζουν, δηλαδή κοινωνικών πρακτικών, εθίμων και λαϊκών δρωμένων, προφορικών παραδόσεων, εκφράσεων της λαϊκής τέχνης και των παραδοσιακών τεχνικών. Η ανάδειξη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο της σημασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ως αναπόσπαστου στοιχείου της ταυτότητας των λαών και η ευαισθητοποίησή τους γι’ αυτή την παλλόμενη, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά συμβάλλει παράλληλα στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της πολιτιστικής πολυμορφίας. Η Σύμβαση προωθεί τη διεθνή συνεργασία και, προβάλλοντας ένα πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, βοηθά σημαντικά τις κοινότητες των οποίων οι κοινωνικές και πολιτισμικές πρακτικές αναγνωρίζονται από τις εγγραφές κάθε χώρας στοιχείων του λαϊκού τους πολιτισμού στους Καταλόγους της Σύμβασης.
Στη Σύμβαση συμμετέχουν ήδη 143 κράτη-μέλη, και οι διαδικασίες της προσελκύουν πλήθος εμπειρογνωμόνων εξειδικευμένων στα διάφορα πεδία εφαρμογής της (κοινωνικές πρακτικές, ήθη και έθιμα, παραδοσιακή τεχνολογία).
Η εκλογή της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης αποκτά εξέχουσα σημασία διεθνώς και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι αποφασισμένο να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εμβάθυνση της εφαρμογής της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα και να συνεχίσει να υποστηρίζει επιστημονικά, αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα, την υλοποίησή της.