Το ιστορικό θεματικό πάρκο Αλέσια άνοιξε τις πύλες του στη Βουργουνδία. Η διαμάχη όμως σχετικά με το πιθανό σημείο όπου διεξήχθη η κρίσιμη μάχη ανάμεσα στον Γαλάτη Βερσιγκετορίξ και τις λεγεώνες του Καίσαρα δεν λέει να κοπάσει.
Εκείνο που για τους οπαδούς του Αστερίξ είναι μια νέα ατραξιόν, αποτελεί λόγο ασυμφωνίας των ιστορικών: Στη Γαλλία ο καβγάς για το νέο θεματικό πάρκο Αλέσια, που εγκαινιάστηκε περίπου 60 χιλιόμετρα από την Ντιζόν, πυροδοτήθηκε εκ νέου. Οι Γάλλοι ιστορικοί διαφωνούν εδώ και πολύ καιρό για το πού έγινε η γνωστή μάχη μεταξύ των λεγεώνων του Ιούλιου Καίσαρα και του Γαλάτη Βερσιγκετορίξ: στη Βουργουνδία ή στην περιοχή της οροσειράς του Ιούρα;
Το «MuséoParc», συνολικού κόστους 52 εκατ. ευρώ, άνοιξε τις πύλες του στα τέλη Μαρτίου στην Alise-Sainte-Reine, παρ’ όλα αυτά η περιοχή της Βουργουνδίας δεν κέρδισε στον αγώνα διεκδίκησης της τοποθεσίας της μάχης. Από τη δεκαετία του 1960 διεκδικεί και το Chaux-des-Crotenay του Ιούρα την κληρονομιά της Αλέσια, όπου στα τέλη του θέρους του 52 π.Χ. επισφραγίστηκε η ρωμαϊκή κατάκτηση της Γαλατίας.
«Οι Βουργουνδοί μπορεί να διασφάλισαν τη θέση τους, όμως για μας η μάχη τώρα ξεκινάει» λέει η Danielle Porte. Η ιστορικός ανήκει στους υποστηρικτές του Chaux-des-Crotenay. Αυτοί επικαλούνται, μεταξύ άλλων, αναπαραστάσεις όπου διακρίνονται ρωμαϊκά οχυρωματικά τείχη και ένα τοπίο που μοιάζει με εκείνο που περιέγραφε, καθώς λέγεται, ο Ιούλιος Καίσαρας στις αναφορές του για τον Γαλατικό Πόλεμο.
Η νίκη του Καίσαρα επικύρωσε τότε τη ρωμαϊκή κυριαρχία στη Γαλατία. Το επίμαχο ερώτημα του πού βρίσκεται η ιστορική τοποθεσία «πέρασε» και σε τεύχη του «Αστερίξ»: «Αλέσια; Δεν ξέρουμε πού βρίσκεται αυτή η Αλέσια! Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται η Αλέσια!» λένε οι Γαλάτες στο κόμικ – ένα σχόλιο με διττή σημασία, καθώς υπαινίσσεται και το γεγονός ότι κανείς δεν θέλει να θυμάται την ιστορική αυτή ήττα.
Πάντως, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, τη θρυλική μάχη διεκδίκησαν περίπου 40 τοποθεσίες της Γαλλίας, και όλες τους ισχυρίζονταν πως ταυτίζονταν με την Αλέσια – μέχρι που ο Ναπολέων Γ΄, ο οποίος είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαιολογία και τη γαλλο-ρωμαϊκή κληρονομιά, αποφάνθηκε υπέρ της Alise-Sainte-Reine. Στο όρος Auxois, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, διέταξε να φιλοτεχνηθεί το 1865 άγαλμα του Βερσιγκετορίξ από χαλκό. Έκτοτε, το τεράστιο γλυπτό δεσπόζει στο τοπίο.
Το μουσείο αποτελεί μάννα εξ ουρανού για τη μικρή πόλη που βρίσκεται μάλλον εκτός των τουριστικών διαδρομών. «Μέσω της σύγχρονης προβολής αρχαιολογικών θησαυρών ελπίζουμε να προσελκύσουμε ένα νέο κοινό επισκεπτών στη Βουργουνδία» λέει ο Laurent de Froberville, Γενικός Διευθυντής του MuséoParc της Αλέσια. Με το ταξίδι στο παρελθόν της γαλλο-ρωμαϊκής περιόδου, το οποίο φτάνει ως τα 2.000 χρόνια πριν, η κοινότητα ευελπιστεί να προσελκύει 150.000 επισκέπτες το χρόνο.
Η παράκαμψη προκειμένου να επισκεφθεί κανείς την Alise-Sainte-Reine αξίζει ακόμη και μόνο από αρχιτεκτονικής άποψης. Το εκθεσιακό κέντρο μοιάζει με τεράστιο τροχό αυτοκινήτου. Κι αυτό είναι μόνο ένα τμήμα του ιστορικού πάρκου, στο μέσον της έκτασης. Το κυκλικό τετραώροφο κτίριο διαμέτρου 52 μέτρων, η εξωτερική όψη του οποίου καλύπτεται εξ ολοκλήρου από γυαλί, περικλείεται από οκτώ ξύλινους δακτύλιους.
Στο εσωτερικό του «ερμηνευτικού» κέντρου, όπως ονομάζεται αυτό το τμήμα του θεματικού πάρκου, ακουστικές ξεναγήσεις, εγκαταστάσεις πολυμέσων και διαδραστικοί χάρτες ζωντανεύουν την ιστορική μάχη ανάμεσα στους Ρωμαίους και τους Γαλάτες. Από εκεί, ο επισκέπτης μέσω μιας ξύλινης γέφυρας οδηγείται στα ρωμαϊκά τείχη μήκους 100 μέτρων, τα οποία κτίστηκαν στα πρότυπα των αυθεντικών, και σε ένα τμήμα ρωμαϊκού στρατοπέδου.
Μέχρι το 2016, αναμένεται να είναι έτοιμο και ένα αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο έχει σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί (όπως και όλο το θεματικό πάρκο). Σε αυτό θα εκτίθενται κεραμική, κοσμήματα και ένα τμήμα των αυθεντικών ρωμαϊκών οχυρώσεων. Πολλά εκθέματα θα προέρχονται από τη γαλλο-ρωμαϊκή πόλη, η οποία ιδρύθηκε μετά τη μάχη στην περιοχή αυτή.