Διάλεξη της Artemis Cooper με τίτλο «Patrick Leigh Fermor in Greece». Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξων Cotsen που διοργανώνει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.
Η γνωστή συγγραφέας Artemis Cooper ετοιμάζει μία βιογραφία του Patrick Leigh Fermor.
Στη διάλεξή της στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, η Artemis Cooper θα ανιχνεύσει τη ζωή, τις εμπειρίες και την απήχησή του Patrick Leigh Fermor στην Ελλάδα από τα πρώιμα ταξίδια του έως και το τέλος της ζωής του στις 10 Ιουνίου του 2011. Θα αναφερθεί σε αυτά που τράβηξαν τον Patrick Leigh Fermor στην Ελλάδα αρχικά, στη συμμετοχή του στο κίνημα του Βενιζέλου το 1935, στα πρώιμα ταξίδια του στη Θράκη και τη Μακεδονία και στις πρώτες επαφές του με τους Σαρακατσαναίους. Επίσης, στις εμπειρίες του από τον πόλεμο στο αλβανικό μέτωπο και την Κρήτη, καθώς και στις μεταπολεμικές εξερευνήσεις του στην Ελλάδα οι οποίες οδήγησαν στη συγγραφή των βιβλίων Μάνη και Ρούμελη.
Θα ασχοληθεί με τα χρόνια που έζησε στην Κύπρο, καθώς και με τη φιλία που τον έδενε με τους Γιώργο Σεφέρη, Γιώργο Κατσίμπαλη και Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Με το πώς αυτός και η σύζυγός του εγκαταστάθηκαν στην Καρδαμύλη και έχτισαν το σπίτι τους με τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη. Θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική μετάφραση του βιβλίου για τη Μάνη ανατέθηκε στον Τζαννή Τζανετάκη, ενώ αυτός ήταν εξόριστος στα Κύθηρα στη διάρκεια της χούντας των Συνταγματαρχών. Θα σχολιάσει, τέλος, τη θέση που κατείχε στην κοινωνία της Καρδαμύλης και τη γνώμη που επικρατεί γι’ αυτόν στην Ελλάδα του σήμερα.
Η Άρτεμις Cooper σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στην Οξφόρδη και εργάστηκε στην Αίγυπτο και την πολιτεία του New Mexico των Η.Π.Α. πριν αρχίσει την καριέρα της ως συγγραφέας. Έχει γράψει τα βιβλία: Cairo in the War: 1939-1945, Watching in the Dark, A Child’s Fight for Life και Writing at the Kitchen Table, The Authorized biography of Elizabeth David. Έχει επίσης επιμεληθεί δύο τόμους επιστολών και έχει γράψει μαζί με τον άνδρα της, ιστορικό Antony Beevor, το έργο Paris After the Liberation: 1945-1949. Για τη βιογραφία του Patrick Leigh Fermor βασίζεται στα προσωπικά του χαρτιά στα οποία έχει απρόσκοπτη πρόσβαση καθώς και σε συνεντεύξεις με τον ίδιο στην Αγγλία και την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.