Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη στιγμή που έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής και πρόεδρος του πολεμικού- εθνολογικού μουσείου Επισκοπής, Μιχάλης Ιωαν. Αργυράκης.
Έτσι, ετήσιο μνημόσυνο τελέστηκε την Κυριακή 1 Απριλίου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ίλιον Αττικής.
Ο Μ. Αργυράκης θάφτηκε με τη σημαία της Ελλάδας και της Κρήτης. Ο άνθρωπος που έκανε γνωστή την Κρήτη και τους ιστορικούς αγώνες της ενάντια στον κατακτητή στα πέρατα του κόσμου άφησε πέρσι, την Κυριακή του Πάσχα, την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Πέθανε μέσα στο μουσείο που ο ίδιος ίδρυσε το 1994 στην Επισκοπή Πεδιάδος. Κάθισε στο γιορτινό τραπέζι μαζί με την οικογένειά του, ξενάγησε παιδιά και εγγόνια στο μουσείο, όπου έμεινε για λίγες ακόμα στιγμές. Ο γιος του, ο οποίος είχε ανέβει στο σπίτι, τον αναζήτησε και τον βρήκε πάνω στα ενθυμήματα της κρητικής αντίστασης και του πολέμου που με τόσο κόπο αλλά και μεράκι είχε συλλέξει. Αμέσως, ασθενοφόρο τον οδήγησε στο νοσοκομείο, όμως κατέληξε στη διαδρομή.
Τα αγαπημένα αντικείμενα του Μ. Αργυράκη, όπως είχε εξομολογηθεί στην «Π», ήταν ο πομπός της μητέρας του, ο οποίος δουλεύει ακόμα και σήμερα και το τουφέκι ενός καπετάνιου που συμμετείχε στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε. Ακόμα, είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις στολές των Γερμανών από το 1940, σε αυθεντικά γερμανικά έγγραφα και επιστολές που έστελναν κοπέλες σε στρατιώτες εκείνης της εποχής, που μπορεί να είχαν χάσει τη μάχη με τη ζωή. Ο ιδρυτής του μουσείου ξεχώριζε, ακόμα, την πυξίδα του ελικοπτέρου που έπεσε στα Ίμια-από την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, το αυτοκίνητο του Παναγούλη, ενώ σημαντικά θεωρεί τα γερμανικά έγγραφα από την Γκεστάπο και ένα Eυαγγέλιο που ανήκε σε σκοτωμένο Αυστραλό ιερωμένο.