Την πλήρη αντίθεσή τους απέναντι στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκφράζουν εγγράφως όλοι οι συμμετέχοντες στο 4ο Συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Πανεπιστήμιο. Στο κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας που εκδόθηκε, οι συνυπογράφοντες δηλώνουν αντίθετοι με τις περικοπές που προβλέπονται στα οργανογράμματα όλων των Υπουργείων, μέσω των συγχωνεύσεων διοικητικών δομών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που γνωστοποιείται προς κάθε κατεύθυνση, επισημαίνεται ότι «πρόσφατα σοβαρά και δυσάρεστα περιστατικά στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Ολυμπίας, αποδεικνύουν ότι οι περικοπές στον χώρο του πολιτισμού προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας. Οι αρχαιότητες της Ελλάδας ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής. Η προστασία τους δεν επιδέχεται περικοπές γιατί το έγκλημα δεν είναι εναντίον της πατρίδας μας, αλλά εναντίον της κληρονομιάς της ανθρωπότητας».
Το κοινό αίτημα που διατυπώνεται προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι «να κατανοήσουν, έστω και τώρα, ότι οι προτεραιότητες στην πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να τίθενται από τις ανάγκες των μνημείων και όχι από τις αυθαίρετες και ανεφάρμοστες επιταγές ξένων προς την ελληνική πραγματικότητα παραγόντων». Βασικό ζητούμενο είναι, κατά συνέπεια «να συμπεριλάβουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία στους φορείς εκείνους για τους οποίους δεν απαιτείται άμεση αλλαγή του ισχύοντος οργανογράμματος» και παράλληλα «να μην προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων στον πολιτισμό, γιατί στον πολιτισμό δεν περισσεύει κανείς».
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται στο μεταξύ και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, που κατέστησε γνωστές τις θέσεις του, μέσω του χαιρετισμού που απηύθυνε στο 4ο Αρχαιολογικό Έργο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για «πολιτικές που απαξιώνουν το αρχαιολογικό έργο και καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε αυτό» και απευθύνουν κάλεσμα «σε όλους τους αρχαιολόγους, τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού και τους πολίτες που κατανοούν τη σημασία της υπεράσπισης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, να συστρατευθούν στον κοινό αγώνα».
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, στον οποίο υπάγονται όλοι οι αρχαιολόγοι της χώρας με μη σταθερή σχέση εργασίας, επισημαίνει ότι «μαζί με το σύνολο των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού, βίωσαν την τελευταία περίοδο, παράλληλα με το γενικό κοινωνικό πισωγύρισμα, μια πολύπλευρη, σαρωτική επίθεση». Επικεντρώνοντας την αναφορά τους στη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν, τα μέλη του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων υπογραμμίζουν ότι «σε πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή, τους αρχαιολόγους που θα εργάζονται στις σωστικές ανασκαφές στα μεγάλα ιδιωτικά έργα, δεν θα τους επιλέγει η Αρχαιολογική Υπηρεσία όπως γίνεται σήμερα, αλλά οι ιδιώτες κατασκευαστές». Σε εποχές κατά τις οποίες οι συμβάσεις για αρχαιολόγους, συντηρητές, φύλακες, εργατοτεχνίτες, για όλους τους συμβασιούχους του πολιτισμού «έχουν αγγίξει το ναδίρ των τελευταίων δεκαετιών» γεννάται εύλογα το ερώτημα «πως μπορούμε άραγε να μιλάμε για στήριξη της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας» μας»;