Ρινόκεροι και στρουθοκάμηλοι ζούσαν στην Αττική. Περισσότερα από 95 σπήλαια έχει η Φωκίδα, 139 η Αιτωλοακαρνανία. Και στη Χαλκίδα άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης. Είναι μερικά μόνο από τα μυστικά που αποκαλύπτει ο τόμος «Αρχαιολογία- Εύβοια και Στερεά» (εκδ. Μέλισσα). Ένα έργο που υπογράφουν 35 Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι οι οποίοι χαρτογραφούν κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας παρουσιάζοντας με εύληπτο τρόπο μνημεία και μνήμες του παρελθόντος που κρύβονται κάτω από τσιμεντουπόλεις και πολύβουες λεωφόρους.
Γιατί όμως το γοητευτικό παρελθόν που χώρεσε σε 476 σελίδες και αποτυπώθηκε σε 767 φωτογραφίες παρουσιάζεται ανά νομούς; Όχι τόσο για να διευκολυνθεί ο σύγχρονος αναγνώστης, αλλά διότι «οι σύγχρονες διοικητικές- γεωγραφικές περιφέρειες ταυτίζονται στο μεγαλύτερο εδαφικό ποσοστό τους με τις αρχαίες περιοχές, που κατά την αρχαιότητα όριζαν ή δήλωναν εθνικές επικράτειες», επισημαίνει στον πρόλογό του ο επίκουρος καθηγητής Αρχαιολογίας και επιμελητής της έκδοσης Ανδρέας Βλαχόπουλος. Έργο που χαρακτήρισε «ηράκλειο άθλο» ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης παρουσιάζοντας τον τόμο, δεδομένου ότι για πρώτη φορά γίνεται η συγκεντρωτική καταγραφή ευρημάτων και αρχαιολογικών χώρων της περιοχής σε βιβλίο.
Πειραιάς: Μπορεί η Σκευοθήκη του Φίλωνος να θεωρείται αρχιτεκτόνημα ισάξιο του Παρθενώνα, στη γωνία όμως Ακτής Ποσειδώνος και Γούναρη δέσποζε η Αλφιτοπώλιδα Στοά, από την οποία γινόταν διανομή κριθάλευρου στα πληρώματα των πλοίων και στους πολίτες σε εποχές σιτοδείας.
Κηφισίας, Μεσογείων, Μαραθώνος, Σπάτων: οι ανασκαφές αποκάλυψαν ευθύγραμμους χωματόδρομους που αντιστοιχούν στις σημερινές λεωφόρους. Πικέρμι: Ρινόκεροι και στρουθοκάμηλοι, άλογα με τρία δάχτυλα, αντιλόπες και καμηλοπαρδάλεις έζησαν πριν από επτά εκατομμύρια χρόνια.
Μέγαρα: Πήραν το όνομά τους από τα υπόγεια κελάρια-αποθήκες, τα μέγαρα, που υπήρχαν σε κάθε σπίτι. Έχουν βρεθεί περί τα 100.
Αλεποχώρι: Ήταν η αρχαία οχυρωμένη πόλη των Παγών που είχε συνοικισθεί τον 4ο αι. π.Χ. από τις κώμες της περιοχής.
Αιδηψός: Ιαματικό κοσμοπολίτικο κέντρο ήδη από τον 2ο αι. μ.Χ. όπου ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας προσπάθησε να καταπολεμήσει την ποδάγρα του.
Χαλκίδα: Στο σπίτι της μητέρας του Ηφαιστιάδας άφησε την τελευταία του πνοή ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, το 323 π.Χ.
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, (18/12/08)