Ένα γυναικείο ειδώλιο, θεσσαλικού τύπου, στο οποίο παριστάνεται μια εύρωστη νέα γυναίκα, γυμνή, με επισημασμένα ανατομικά στοιχεία, που χρονολογείται στη Μέση Νεολιθική Εποχή (5800-5300 π.Χ.), παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, στον ετήσιο απολογισμό του έργου της που θα γίνει σήμερα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το ειδώλιο προέρχεται από την ανασκαφή στην Κουτρουλού Μαγούλα, στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, στην οποία έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής πάνω από 200 ειδώλια σε ποικιλία τύπων.
Η ανασκαφή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών (πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον), σε συνεργασία με την ΙΔ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποκάλυψε μια αστική αρχιτεκτονική, νεολιθικής εποχής, με λιθόκτιστη θεμελίωση, εξαιρετικά επιμελημένης κατασκευής και πρωτότυπης τοιχοποιίας. Ολες οι οικοδομικές φάσεις δείχνουν τη διάρκεια της εγκατάστασης, πάντα μέσα στα χρονικά όρια της Μέσης Νεολιθικής. Επιπλέον, ένας ικανός αριθμός ειδωλίων, λίθινων αντικειμένων από πυριτόλιθο και οψιανό, μυλόλιθοι, αλλά και πλήθος οστών ζώων, αντανακλούν μια οικονομία με ευρωστία, καθώς και μια γενικότερη αύξηση του πληθυσμού, αν κρίνει κανείς από τον αριθμό και άλλων γειτονικών οικισμών της ίδιας περιόδου στην περιοχή. Στην εκδήλωση της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, θα παρουσιαστούν ακόμη:
– Τα αποτελέσματα των ανασκαφών που έγιναν το 2011 στο Λευκαντί-Ξερόπολη Εύβοιας στην περιοχή «Μέγαρα». Οι ανασκαφές διενεργήθηκαν από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπό την εποπτεία της ΙΑ′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
– Τα ευρήματα από τον βυθισμένο οικισμό στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, τα οποία αποδεικνύουν ότι την περιοχή έπληξαν τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, με την πρώτη να σημειώνεται μετά το 1000 π.Χ. και τις άλλες δύο στα επόμενα 2.000 χρόνια, έως ότου η πολιτεία βυθίστηκε.
– Επίσης, στη σχετική ομιλία της η διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής, καθηγήτρια, Κάθριν Μόργκαν, θα κάνει αναφορές στην επιφανειακή έρευνα της ανατολικής πεδιάδας της Κνωσού στην Κρήτη.