Ένας καινούργιος αρχαιολογικός χώρος δημιουργείται στην Πάτρα, δίνοντας στους Πατρινούς τη δυνατότητα ενός ευχάριστου καθημερινού περιπάτου. Παράλληλα όμως γίνεται και η βάση για τη δημιουργία ενός δικτύου αρχαιολογικών χώρων, γιατί ενοποίηση είναι μεγάλη κουβέντα όπως έχει δείξει το προηγούμενο της Αθήνας. Αφορμή, στάθηκε ένα μεσαιωνικό υδραγωγείο, μεγάλο μέρος του οποίου αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης της μικρής περιμετρικής οδού Πατρών στην περιοχή Ασύρματος. Πρόκειται για το υδραγωγείο της πόλης που χρονολογείται στους πρώιμους μεταβυζαντινούς χρόνους. Τα σχέδια διάσωσής του περιλαμβάνουν τη μεταφορά του βορειότερα αφού κοπεί σε τέσσερα κομμάτια.
Η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κινητοποιήθηκε αμέσως. Υποστήριξε τη μεταφορά του μνημείου -αφού η διατήρησή του στο σημείο που βρέθηκε «σκοντάφτει» σε μεγάλα έργα- και σχεδίασε την ένταξή του σε ένα δίκτυο μνημείων σε συνδυασμό με το ρωμαϊκό υδραγωγείο και το κάστρο της πόλης. Σκοπός είναι ο συνδυασμός ενός σημαντικού δημόσιου έργου των μεταβυζαντινών χρόνων και η συνύπαρξή του με ένα επίσης μεγάλο έργο του 21ου αι.
«Θα είναι ένας καινούργιος χώρος στον οποίο θα γίνουν ήπιες επεμβάσεις και διαμορφώσεις, μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον», λέει η προϊσταμένη της Εφορείας Αννίτα Κουμούση. Πράγματι, ανάμεσα σε οπωροφόρα δέντρα και τρία μνημεία ο επισκέπτης θα συνδυάζει τη γνώση με την αναψυχή.
«Άγνωστο μνημείο και πλήρως επιχωματωμένο» αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2006 και καταλαμβάνει όλο το πλάτος της υπό κατασκευή αρτηρίας. Το τμήμα που υδραγωγείου που αποκαλύφθηκε έχει τέσσερις ημικυκλικές καμάρες πάνω στις οποίες βγαίνει κτιστός υδραύλακας, ενώ ενισχύεται με επικλινείς αντηρίδες και από τις δύο όψεις του. Έχει μήκος 40 μ., ύψος 4,15 μ. και πλάτος 1,60 μ.
Η λύση της μεταφοράς του μνημείου, που θα αναλάβει ο πεπειραμένος Δημήτρης Κορρές, ήταν ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί το μεσαιωνικό υδραγωγείο, αλλά και να συνεχιστούν τα έργα αναγκαία για την περιοχή. Η τοποθέτησή του σε άλλο σημείο, κοντά στον υπέργειο τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Πάτρας (την ενέκρινε άλλωστε το ΚΑΣ) θα προσφέρει μια ανάσα στην πόλη. Η μεταφορά του δρομολογείται, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενέταξε το έργο στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα.
Πηγή: Καθημερινή, Γ. Συκκά (28/11/08)