Ένα ναό, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τον 19ο αι., αποκάλυψαν Τσέχοι αρχαιολόγοι στην περιοχή Vad Bon Naga, 130 χλμ. Β. του Χαρτούμ, στο Σουδάν.
Η αποστολή, με επικεφαλής τον Pavel Onderka, του Μουσείου Ασιατικών, Αμερικανικών και Αφρικανικών Πολιτισμών Naprstek, εργάζεται στη θέση για τρεις ανασκαφικές περιόδους, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση που θέλει τους Τσέχους να εργάζονται στην Κοιλάδα του Νείλου. Στις αποκαλύψεις των Τσεχικών αποστολών συγκαταλέγεται το ανάκτορο της βασίλισσας Αμανισακέτο, του 1ου αι. π.Χ., το οποίο θεωρείται το πιο καλοδιατηρημένο του είδους του.
Στη θέση του ναού – που είχε καταγραφεί από Ευρωπαίους το 19ο αι. πριν χαθεί στις άμμους της ερήμου – εντοπίστηκαν τμήματα πώρινων ογκολίθων, ιερογλυφική μεροϊτική επιγραφή σε λίθο, ειδώλιο του Όσιρη καθώς και σφραγιστικό δακτυλίδι με εικόνα του νουβικού λεοντόμορφου θεού Apedemak. Ο ναός φαίνεται ότι υπήρξε τμήμα της πόλης Arabikeleb, μιας μεγάλης εγκατάστασης που άνθισε κατά τη μεροϊτική περίοδο (4ος αι. π.Χ. – 4ος αι. μ.Χ.) φιλοξενούσε 25.000 κατοίκους και περιλάμβανε ένα μεγάλο ανάκτορο και πέντε τουλάχιστον ναούς.
Πέρα από την αρχαιολογική τους δραστηριότητα οι Τσέχοι αναπτύσσουν στο Σουδάν και ανθρωπιστική δράση. Προώθησαν την αδελφοποίηση του Van Bon Naga με την τσεχική πόλη Otrokovice, στηρίζουν τα τοπικά σχολεία ενώ πρόσφατα αποφάσισαν να βοηθήσουν στο στήσιμο μηχανισμών για την προμήθεια του χωριού με καθαρό, πόσιμο νερό.