Την ερχόμενη Πέμπτη 27 Νοεμβρίου θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στο πάρκο «Λιθαρίτσια».
Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1970, στεγάστηκε στο κτίριο που ανεγέρθηκε στο πάρκο «Λιθαρίτσια» μεταξύ των ετών 1963-1966, σύμφωνα με τη μελέτη του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Μετά από μια μακρά περίοδο λειτουργίας έκλεισε το 2003 για έργα στο πλαίσιο του έργου «Επέκταση και Εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Οι λειτουργίες του μεταστεγάστηκαν έως ότου ολοκληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες υπό την επίβλεψη των κεντρικών τεχνικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Το έργο προέβλεπε αφενός την ανακαίνιση των χώρων έκθεσης, συντήρησης, αποθήκευσης και διοίκησης και αφετέρου την επανέκθεση των συλλογών του μουσείου σύμφωνα με τις νέες μουσειολογικές αντιλήψεις και πρακτικές.
Η νέα έκθεση αναπτύσσεται σε επτά αίθουσες και τον κεντρικό διάδρομο. Εκτίθενται περίπου 3.000 αρχαιολογικά ευρήματα από ολόκληρη την Ήπειρο με έμφαση στο νομό Ιωαννίνων και αναφορές στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας, που υπάγονταν στην αρμοδιότητα της ΙΒ’ ΕΠΚΑ έως το 2006. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στα πλούσια ευρήματα από τη Δωδώνη τα οποία θα εκτεθούν σε μια αίθουσα αφιερωμένη εξολοκλήρου στο αρχαιότερο μαντείο του ελληνικού κόσμου. Αίθουσα έχει προβλεφθεί και για την περίοδο του βασιλιά Πύρρου.
Τα εκθέματα καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο, κατά την Παλαιολιθική εποχή πριν από 200.000 χρόνια, έως και τη δύση της όψιμης αρχαιότητας κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.). Η πολύπλευρη παρουσίασή τους στοχεύει να φωτίσει όψεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, των λατρευτικών και ταφικών εθίμων, της κοινωνικής και διοικητικής οργάνωσης καθώς και της τέχνης των Ηπειρωτών κατά την αρχαιότητα.
Α.Μ.