Η Ιταλία κάνει τεράστιες προσπάθειες να πάρει πίσω από το αμερικανικό μουσείο του Κλίβελαντ τον Απόλλωνα Σαυροκτόνο, χάλκινο γλυπτό, το οποίο αποδίδεται στον Πραξιτέλη και εντοπίστηκε σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Τώρα έχει έξι μήνες μπροστά της για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της ότι το άγαλμα τής ανήκει. Η ιταλική κυβέρνηση και το μουσείο υπέγραψαν χθες συμφωνία με την οποία επιστρέφονται από το αμερικανικό μουσείο στην Ιταλία δεκατρία αρχαία αντικείμενα και ένας σταυρός από την πρώιμη αναγεννησιακή περίοδο.
Ειδική επιτροπή θα εξετάσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο το θέμα του Απόλλωνα Σαυροκτόνου και μιας χάλκινης Νίκης, η οποία κρατά κέρας και αποτελούσε κατά την αρχαιότητα τμήμα άρματος.
Το μουσείο του Κλίβελαντ λέει πως το άγαλμα έχει εντοπιστεί σε ανασκαφή πριν από εκατό και πλέον χρόνια (άρα δεν εμπίπτει στη συνθήκη της ΟΥΝΕΣΚΟ) και ότι ανήκε σε συλλέκτη που ζούσε στη μέχρι πρόσφατα ανατολική Γερμανία. Οι Ιταλοί ειδικοί αντιτείνουν πως η εύρεσή του είναι πιο πρόσφατη και προτείνουν εξετάσεις, τις οποίες το μουσείο έχει αποδεχθεί.
Η Ελλάδα είχε «διεθνοποιήσει» το ζήτημα πρόσφατα, όταν αρνήθηκε να στείλει έργα στη μεγάλη έκθεση του Λούβρου για τον Πραξιτέλη αν συμπεριλαμβανόταν και ο Σαυροκτόνος, επειδή αυτός θα πρέπει να επιστραφεί στην Ιταλία. Η σθεναρή ελληνική στάση είχε αποτέλεσμα και συνέβαλε και στην επιστροφή των 14 εκθεμάτων – από 42 που είχαν ζητηθεί συνολικά.
Τα περισσότερα από τα αρχαία που επιστρέφονται είναι αγγεία και είχαν αποκτηθεί ανάμεσα στα 1970 και 1990 από αρχαιοπώλες. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, στάθηκε αδύνατο για το Κλίβελαντ να αποδείξει πως τα αρχαία είχαν εντοπιστεί και πριν από το 1970, οπότε και σταματά η συνθήκη προστασίας από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Έτσι, αναγκάστηκε να τα επιστρέψει και σε τρεις μήνες θα βρίσκονται στην Ιταλία, από όπου φυγαδεύτηκαν παράνομα.
Ένα από τα αγγεία έχει ζωγραφιστεί από κάποιον γνωστό αγγειογράφο της αρχαιότητας, τον λεγόμενο Ζωγράφο του Δαρείου, κάποια ανήκουν στη νεολιθική εποχή και είχαν κατασκευαστεί στη Σαρδηνία, ενώ δεν λείπουν και τα αττικά ρυτά όπως και οι κορινθιακοί κρατήρες. Και βεβαίως, τα αγγεία από την Απουλία και μερικά χαρακτηριστικά τέχνεργα των Ετρούσκων όπως βραχιόλια.
Πηγή: Έθνος (21/11/08)