Να μετατραπεί το Μουσείο της Ακρoπόλεως στο πρώτο πανευρωπαϊκό μουσείο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να συγκεντρώσει όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα. Παρακάμπτοντας το προβληματικό ζήτημα της επιστροφής τους σε ελληνικά χέρια: Αυτή είναι η πρόταση του Φραντσέσκο Μπουρανέλι, γραμματέα της Επιτροπής του Βατικανού για τη συντήρηση των μνημείων και των πολιτιστικών αγαθών. Πρόταση που έρχεται δύο εβδομάδες, αφότου το Μουσείο του Βατικανού δανείσει στο Μουσείο της Ακροπόλεως ένα από τα τρία θραύσματα που βρίσκονται στην κατοχή του.
Δεν είναι σύμπτωση. Ο Φρ. Μπουρανέλι εκφράζει απόψεις που εντάσσονται με απόλυτη αρμονία στην παραδοσιακή πολιτική του Βατικανού να επινοεί λύσεις για ακανθώδη προβλήματα. Είτε διπλωματικά είτε πολιτιστικά, είτε πολιτιστικής διπλωματίας.
Ο δρόμος προς την οριστική επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, ισχυρίζεται ο Μπουρανέλι, είναι να τεθούν κάτω από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα τοποθετηθούν βεβαίως στο νεότευκτο Μουσείο της Ακροπόλεως, αλλά το ίδιο το Μουσείο (ή μερικές αίθουσές του), θα τεθεί υπό καθεστώς ετεροδικίας, όπως ακριβώς οι ξένες πρεσβείες.
Θα συγκεντρωθούν στο αθηναϊκό Μουσείο όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπου κι αν βρίσκονται ανά την Ευρώπη. Θα είναι στην Ελλάδα, αλλά όχι σε ελληνικά χέρια. Η ιδιοκτησία των μαρμάρων θα παραμείνει στην κάθε χώρα, αλλά οι χώρες αυτές (πρωτίστως η Βρετανία) θα δεσμευτούν να τα εκθέτουν μονίμως σε αυτό το μουσείο-σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Σύμφωνα με τον Μπουρανέλι, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα να ενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο ίδιος θεωρεί ότι τόσο τα Ελγίνεια όσο και τα υπόλοιπα θραύσματα έχουν μεταναστεύσει από την Αθήνα εδώ και πολλούς αιώνες. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του Βρετανικού Μουσείου είναι πλέον «κατοχυρωμένα». Εξάλλου, η νομοθεσία όλων των ευρωπαϊκών κρατών απαγορεύει την παραχώρηση πολιτιστικών θησαυρών κι επιτρέπει μόνον δάνεια για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ο μόνος δρόμος είναι εκείνος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η πρόταση του Μπουρανέλι θα διατυπωθεί λεπτομερώς σήμερα σε ομιλία του στην Πρεσβεία της Κροατίας στην Αγία Έδρα. Υπήρξαν όμως σκόπιμες διαρροές, ώστε να ξεκινήσει ο προβληματισμός σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
Ο πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ, Δημήτρης Παντερμαλής, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του Φρ. Μπουρανέλι, τόνισε: «Πρόκειται για μια πρόταση εποικοδομητική προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως περαιτέρω επεξεργασία».
Έθνος, Δ. Δεληολάνης (18/11/08)