Συναγερμό έχει σημάνει στην ευρύτερη περιοχή της Φορτέτσας η απόφαση που φέρει την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού Π.Γερουλάνου, σε σχέση με την οριοθέτηση της πρώτης και δεύτερης αρχαιολογικής ζώνης. Τα όρια της πρώτης και δεύτερης ζώνης περιγράφονται με αριθμούς που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα σημεία πάνω σε χάρτη του υπουργείου, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αποκωδικοποιήσει ο Δήμος Ηρακλείου για να διαπιστώσει ποια είναι τα νέα όρια της πρώτης και δεύτερης αρχαιολογικής ζώνης.
Έτσι παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Φορτέτσας τόσο στο γραφείο του δημάρχου Ηρακλείου όσο και στην Πολεοδομία (όπου έχουν παραληφθεί εδώ και μέρες η απόφαση του υπουργού μαζί με το χάρτη) κανείς δεν ήξερε να τους ενημερώσει για τα νέα όρια των αρχαιολογικών ζωνών…
Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου της Φορτέτσας πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση σε κλίμα έντονης ανησυχίας, όπου συζήτησαν αναλυτικά το θέμα που έχει ανακύψει, εκφράζοντας την αγωνία τους για το τι θα ακολουθήσει και αποφάσισαν να παρέμβουν δυναμικά, για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο προκύπτει από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων της απόφασης του υπουργού Πολιτισμού Π.Γερουλάνου είναι ότι οι περιοχές που παραμένουν στην Α΄ ζώνη αντιμετωπίζονται με απόλυση αυστηρότητα, όχι μόνο στο θέμα της δόμησης, που απαγορεύεται «δια ροπάλου», αλλά και των διανοίξεων, ενώ οι διαμορφώσεις ασφαλτοστρώσεων θα γίνεται με απόλυτη αυστηρότητα και πάντα υπό την κρίση της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως τονίζεται στο υπουργικό έγγραφο, «για οποιαδήποτε επιτρεπόμενη δραστηριότητα εντός της Α΄ ζώνης προστασίας απαιτείται η προηγούμενη έγκριση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και η επίβλεψη των συναρμοδίων για την περιοχή Εφορειών Αρχαιοτήτων».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Β΄ αρχαιολογική ζώνη εντάσσονται πέντε διαφορετικές περιοχές. Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει γι΄ αυτές, είναι ότι προσδιορίζονται μόνο γεωγραφικά και δεν ανακοινώνεται ποιοι είναι οι όροι δόμησης αλλά και το πλαίσιο των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων.
Ο υπουργός κ.Γερουλάνος φέρεται να έχει ήδη συγκροτήσει ειδική επιτροπή, στην οποία έχει αναθέσει να προσδιορίσει με ακρίβεια τόσο το θέμα της δόμησης, όσο και των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, που είναι μείζον για εκατοντάδες συμπολίτες μας που εδώ και τόσα χρόνια έχουν εγκλωβιστεί σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας.
Η έκθεση που θα προκύψει από την επιτροπή αυτή θα εξεταστεί από τον κ.Γερουλάνο, ο οποίος θα υπογράψει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός.
Το βέβαιο είναι ότι τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου της Φορτέτσας ενδιαφέρονται σφόδρα να έρθουν σε επαφή με την αρμόδια επιτροπή, προκειμένου να λάβει υπόψη της και τη δική τους την πλευρά, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, τόσο σε σχέση με την διάνοιξη των δρόμων που πρέπει να γίνει για λόγους δημόσιας ασφάλειας, όσο και για το θέμα της δόμησης για την οποία το αίτημα που διατυπώνεται είναι να δοθούν χαμηλοί όροι και να τεθούν προϋποθέσεις.
Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθεί το όλο θέμα και η τοπική κοινωνία του Σκαλανίου, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και το αίτημα των κατοίκων του Σκαλανίου, που διεκδικούν την απελευθέρωση μεγαλύτερων τμημάτων από τη δέσμευση των αρχαιολογικών ζωνών όπως αυτές οριοθετήθηκαν με την προτελευταία απόφαση του υπουργείου.
Οι κάτοικοι ζητούν αναψηλάφηση της υπόθεσης, καταγγέλλοντας ότι έχουν αδικηθεί, καθώς παραμένουν δεσμευμένες σημαντικές εκτάσεις που θα έπρεπε να έχουν απελευθερωθεί. Ωστόσο οι περισσότεροι εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει, αφού το υπουργείο, διαχειρίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη εγκράτεια την αποδέσμευση περιοχών από την οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου…
Από την πλευρά του ο κ. Βασιλάκης σημειώνει ότι η Πολεοδομία θα μελετήσει τα στοιχεία και θα αναζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες από τα στελέχη του υπουργείου για το θέμα αυτό, που δημιουργεί νέα δεδομένα για τους οικισμούς που εντάσσονται μέσα στις αρχαιολογικές ζώνες και είναι «αγκυλωμένοι» από τους αυστηρούς περιορισμούς που υπάρχουν προκειμένου να προστατευθεί ο μοναδικός σε ιστορική αξία, αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού.
Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για τον αποχαρακτηρισμό του Σπηλίου από τις αρχαιολογικές ζώνες, το οποίο αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για την περιοχή.
Όπως είναι γνωστό, τονίζει ο αντιδήμαρχος Μ.Βασιλάκης, ο μισός οικισμός υπόκειται στην επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού επειδή είναι δεσμευμένος από τις αρχαιολογικές ζώνες και ο υπόλοιπος από την Πολεοδομία. Ωστόσο το καθεστώς αυτό δεν αφήνει περιθώρια ορθολογικής ανάπτυξης της περιοχής, και ο Δήμος Ηρακλείου έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από τη δέσμευση των ζωνών.
Στο μεταξύ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζητείται σήμερα το θέμα του Δήμου Ηρακλείου για την «Έγκριση ή μη καθορισμού ζωνών α΄ και β΄ προστασίας εντός αρχαιολογικού χώρου του φρουρίου Τεμένους της Τοπικής Κοινότητας Προφήτη Ηλία».