Από την πρώτη έκδοση των ομηρικών επών (1488-9) —γεγονός που θεωρήθηκε από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον κόσμο των γραμμάτων κατά την Αναγέννηση καθώς ήταν το πρώτο ελληνικό βιβλίο που τυπώθηκε στη Φλωρεντία— ως την πρώτη έκδοση του «Μεγάλου Ετυμολογικού» — του μεγάλου βυζαντινού λεξικού που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της τυπογραφικής τέχνης της Αναγέννησης (1499).
Και από την «Ηθική Φιλοσοφία» του Ιώσηπου Μοισιόδακα —το πρώτο εκδοτικό δοκίμιο του προδρομικού εργάτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού— ως την πρώτη και μοναδική έκδοση των Λόγων του σπουδαίου Έλληνα λόγιου και θεολόγου Νικηφόρου Θεοτόκη (1766) είναι μερικοί μόνο από τους 1.476 θησαυρούς που κατάφεραν να χωρέσουν στις 546 σελίδες του καταλόγου «Ελληνική Βιβλιοθήκη». Οι οποίοι αποτελούν την καρδιά της συλλογής του Κωνσταντίνου Στάικου που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ωνάση — περί τους 2.000 τόμους.
Υλικό χωρισμένο σε πέντε κατηγορίες —Αναγέννηση, νεοελληνική γραμματεία, λειτουργικά βιβλία, θεολογικά συγγράμματα και νεοελληνικός διαφωτισμός— που γίνεται προσιτό στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά μέσω μιας καλαίσθητης και επιστημονικά άρτιας έκδοσης.
«Είναι ο καθρέφτης της πνευματικής πορείας των Ελλήνων από την περίοδο της Άλωσης ως τα χρόνια λίγο πριν και μετά την Επανάσταση του 1821» επισημαίνει ο συλλέκτης, ιστορικός του βιβλίου και ειδικός σε θέματα βιβλιοθηκών Κώστας Στάικος.
«Είναι πνευματική απώλεια να μην έχει δει κάποιος αυτό το βιβλίο» τόνισε ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης που χαρακτήρισε την έκδοση «μια σειρά εκπλήξεων για ειδικούς και μη», ενώ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου επί τη ευκαιρία της παρουσίασης του τόμου πρότεινε «να αντλήσουμε πνεύμα αισιοδοξίας από τις προσπάθειες για πνευματική αναγέννηση του έθνους που έκαναν προσωπικότητες όπως ο Κοραής και ο Ανώνυμος της Ελληνικής Νομαρχίας και οι οποίες οδήγησαν και στην πολιτική αναγέννηση».