Η αρχαία Μητρόπολη, 40 χλμ. νοτιοανατολικά της Σμύρνης, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μετά την αποκάλυψη ρωμαϊκού λουτρού, ορθογώνιου σχήματος, καλυμμένου με ψηφιδωτά. Το λουτρό περιλαμβάνει μάλιστα και δύο αγάλματα: του Δία και της θεάς Τύχης. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μορφές μονομάχων στην αρχαία πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Yeniköy και Özbek στη Σμύρνη.
Οι ανασκαφές στη θέση αυτή συνεχίζονται εδώ και 20 χρόνια, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ιδρύματος Sabancι, του Ιδρύματος Μητρόπολης και του Δήμου Torbalι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανασκαφών, Serdar Aybek, πολλά από τα ευρήματα της αρχαίας πόλης ανήκουν στη Γεωμετρική περίοδο και στους ελληνιστικούς χρόνους.
Η Μητρόπολη έχει μια ιστορία 5.000 ετών, ιδρύθηκε δε κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως κεραμική από την πρώιμη και μέση Εποχή του Χαλκού, αλλά και αντικείμενα της περιόδου των Χεττιτών. Η Μητρόπολη βρισκόταν κοντά στην αρχαία Έφεσο, και τα κτίρια και τα γλυπτά της διακρίνονται για την αρτιότητά τους. Οι αρχαία Έλληνες πίστευαν ότι προστάτιδα της πόλης ήταν η θεά Άρτεμις. «Αυτό είναι πρωτοφανές στις αρχαίες πόλεις της Ανατολίας και καθιστά τη συγκεκριμένη πόλη ακόμη πιο μυστηριώδη» λέει ο Aybek.
Το ρωμαϊκό λουτρό που αποκαλύφθηκε είναι ορθογώνιο, μικρότερο από άλλα της αρχαίας πόλης, και συμπεριλάμβανε ένα χώρο άθλησης. Χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος Πίος. Το επόμενο διάστημα οι αρχαιολόγοι θα επικεντρώσουν τις έρευνές τους στο νέο αυτό εύρημα.
Η αρχαία Μητρόπολη εντοπίστηκε το 1972, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ερευνών που διηύθυνε ο καθηγητής Recep Meriç από το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül της Σμύρνης. Οι ανασκαφές στη θέση άρχισαν το 1989. Τα ευρήματα και τα κατάλοιπα της πόλης χρονολογούνται στην κλασική αρχαιότητα, τους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους, τη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο. Ο πρωιμότερος γνωστός οικισμός στη θέση είναι νεολιθικός και φέρει στοιχεία που μαρτυρούν σχέσεις και επιδράσεις από τον πολιτισμό της Τροίας Ι.
Λίθινη σφραγίδα χετιτικής τεχνοτροπίας με ιερογλυφικά σημεία, η οποία δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί, βρέθηκε στην ακρόπολη της Μητρόπολης. Η Μητρόπολη ανήκε στο ελληνιστικό βασίλειο της Περγάμου και γνώρισε τη μεγάλη της ακμή κατά την περίοδο αυτή. Στη θέση βρέθηκε ακόμη ναός αφιερωμένος στο θεό Άρη, ο ένας από τους δύο μόνον γνωστούς αντίστοιχους ναούς.