Ο σεισμός του προηγούμενου μήνα στη Βαν αποκάλυψε τον κίνδυνο που διατρέχουν μουσεία και ιστορικά έργα τέχνης της Τουρκίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Party) και Πρόεδρο της Επιτροπής Στέγασης και Ανάπτυξης İdris Güllüce.
O Güllüce είπε ότι ελάχιστα από τα τουρκικά αρχαιολογικά μουσεία και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης έχουν κτιστεί με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ώστε να αντέξουν σε σεισμικές δονήσεις ανάλογες αυτής που σημειώθηκε στην πόλη Βαν στις 23 Οκτωβρίου. «Πολλά μουσεία κινδυνεύουν. Ένα από αυτά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Και δεν είναι μόνο το κτίριο, αλλά και τα έργα τέχνης που διατρέχουν κίνδυνο. Είναι απόλυτη ανάγκη το κτίριο να αποκτήσει σταθερότητα», δήλωσε.
Τώρα που η τραγωδία της πόλης Βαν έστρεψε το ενδιαφέρον προς την ανάγκη να ληφθούν αντισεισμικά μέτρα προστασίας, η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με συγκεκριμένα βήματα ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να επισκευαστούν τα κτίρια που περιέχουν ορισμένους από τους πολυτιμότερους ιστορικούς θησαυρούς της Τουρκίας. Εάν δεν γίνουν αυτά τα βήματα, προειδοποιεί ο Güllüce, κανένα χρηματικό ποσό δεν θα επαρκέσει για να καλυφθούν οι απώλειες. «Σκεφθείτε μόνο [τη ζημιά που θα γίνει από] αγάλματα που πέφτουν» είπε ο Güllüce αναλογιζόμενος το τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσουν τα μουσεία σε περίπτωση ακόμη και μιας μικρής σεισμικής δόνησης.
Σύμφωνα με τον Güllüce, οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται τα μουσεία είναι μέρος ενός ευρύτερου προβληματισμού που πλέον έχει αναγνωριστεί από την κυβέρνηση, αλλά δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί με έργα. Ο Güllüce αναφέρει ότι ενώ υπάρχουν οι αντισεισμικοί κανονισμοί, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιο σοβαρές ζημιές από σεισμούς, ελάχιστες κατασκευαστικές εταιρείες τούς ακολουθούν, καθώς οι έλεγχοι αντισεισμικής προστασίας είναι σπάνιοι. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα εφόσον οι εταιρείες αγνοούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός μηχανισμού επιτήρησης των ελεγκτών (…)».
Σύμφωνα πάντα με τον Güllüce, η ανάγκη τέτοιων μέτρων έχει παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν αναγνωρίστηκε ως επιτακτική, ή δεν έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες. Αντιθέτως, το Κοινοβούλιο αγνόησε τις εκκλήσεις για ελέγχους στον κατασκευαστικό κλάδο και για προληπτικά μέτρα θωράκισης κτιρίων υψηλού βαθμού κινδύνου. Το μοναδικό προληπτικό μέτρο που ελήφθη πριν από το σεισμό της Βαν ήταν η υλοποίηση ενός προγράμματος αντισεισμικής ενίσχυσης σχολικών κτιρίων. Ο Güllüce σημειώνει πως, πέραν αυτού, ελάχιστα πράγματα έγιναν για την αντισεισμική προστασία. Τώρα, η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει το τραγικό παράδειγμα της Βαν για να δει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν στο μέλλον ώστε να προστατευθούν τόσο οι ανθρώπινες ζωές όσο και τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης.