«Δεν θα αφήσουμε την Αθήνα να πεθάνει». Αυτή είναι η φράση που συμπυκνώνει το πνεύμα της πρωτοβουλίας των atenistas για την επιστροφή του μικρού κήπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην καθημερινότητα της πόλης σε στενή συνεργασία με τη νέα διοίκηση του Ιδρύματος.
Ο κήπος είναι γνωστός στους περισσότερους Αθηναίους, αλλά επί της ουσίας «αχαρτογράφητος», εξαιτίας της πολυετούς εγκατάλειψής του. Τα τελευταία χρόνια βλέπαμε μόνο παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ένα σπιτάκι σκύλου και άπειρες κουτσουλιές στο σύστημα επιδαπέδιου φωτισμού ανάμεσα στα κακοποιημένα παρτέρια.
Αυτό κινητοποίησε τους atenistas. Πριν από έξι μήνες ο κ. Στέλιος Βούλγαρης, μέλος της ομάδας, πήρε την πρωτοβουλία να «ενοχλήσει» τους ιθύνοντες της Εθνικής Βιβλιοθήκης, προτείνοντας ένα πλαίσιο συνεργασίας με στόχο την αναβάθμιση του χώρου. Τελικά με την ανάληψη της νέας διοίκησης, υπό την προεδρία του καθηγητή Χαράλαμπου Μ. Μουτσόπουλου, και την αποφασιστική συμβολή της νέας αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας, Αντωνίας Αράχωβα, το σχέδιο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Ο αρχιτέκτονας Κώστας Λημνιάτης ανέλαβε εκ μέρους των atenistas την εκπόνηση ενός σχεδίου ήπιων παρεμβάσεων, ενώ την κηποτεχνική μελέτη ανέλαβε ο γεωπόνος Δημήτρης Κωνσταντάκος.
Και η συνεργασία ανάμεσα σε atenistas και Εθνική Βιβλιοθήκη έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Η στάθμευση των αυτοκινήτων έχει σταματήσει από το καλοκαίρι. «Έκτοτε, ούτε ο πρόεδρος ούτε εγώ ούτε κανένας υπάλληλος δεν έχει διανοηθεί να παρκάρει στο πάρκο. Όποιος επιθυμεί να φέρει το αυτοκίνητό του γνωρίζει ότι θα πρέπει να αναζητήσει γκαράζ», μας διαβεβαιώνει η κ. Αράχωβα.
Με απόφαση του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου ο κήπος θα λειτουργεί ως δημόσιος χώρος πρασίνου από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Με τη βοήθεια φίλων της Βιβλιοθήκης έχει ήδη γίνει συστηματική περιποίηση των δένδρων, ενώ σχεδιάζεται ο φωτισμός του με φωτοβολταϊκά φωτιστικά σώματα.
Αλλά το Σάββατο 22 Οκτωβρίου είναι η «μεγάλη μέρα» καθώς οι atenistas απευθύνουν πρόσκληση στους Αθηναίους να βοηθήσουν σε μια σειρά από εργασίες που θα αλλάξουν την εικόνα του χώρου: θα βαφτεί η περίφραξη, θα γίνει σποροφύτευση χλοοτάπητα, θα αποκατασταθεί ο αρχικός κηποτεχνικός σχεδιασμός, θα φυτευθούν 200 φυτά, θα τοποθετηθούν παγκάκια και θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, ενώ στους εξωτερικούς τοίχους της Βιβλιοθήκης θα αναρτηθεί μόνιμη μικρή έκθεση με πληροφορίες για την ιστορία του Ιδρύματος.
Επίσης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει εγκατάσταση wifi υποδομής με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. «Νομίζω ότι αυτό που γίνεται το Σάββατο σηματοδοτεί την “καλή” Ελλάδα», μας λέει η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια, Αντωνία Αράχωβα. «Όσον αφορά εμάς, είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς δράσεων που έχουν στόχο να αποκτήσει το Ίδρυμά μας την απαιτούμενη εξωστρέφεια. Ανοιγόμαστε προς τους πολίτες και υπογραμμίζουμε τη συγκινητική προσφορά των atenistas. Η συνεργασία μαζί τους υπήρξε άψογη κι ελπίζω πως το Σάββατο θα εκπέμψουμε μαζί από το κέντρο της Αθήνας ένα στίγμα αισιοδοξίας».
Η δράση του Σαββάτου είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10 το πρωί. Όσοι εθελοντές μπορούν είναι καλό να φέρουν γάντια, ένα πινέλο ή ένα σκαλιστήρι.