Στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στη θάλασσα του Ακτίου, δόθηκε τέλος στην εμφύλια ρωμαϊκή διαμάχη, όταν ο στόλος του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα Οκταβιανού βρέθηκε ενάντια σ’ αυτόν του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Οι Θεσσαλονικείς τάχθηκαν υπέρ του Μάρκου Αντώνιου. Κι έχασαν μαζί του. Νίκησε ο Οκταβιανός, ο μετέπειτα Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος. Θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αλλιώς;
Απάντηση στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει μία πρωτότυπη δράση που οργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια πόλη σε κρίση: Η Θεσσαλονίκη στη δίνη του ρωμαϊκού εμφυλίου πολέμου!», που απευθύνεται σε παιδιά 10 έως 15 ετών και τους γονείς τους και θα γίνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου (11.00-12.00 και 12.00-13.00). Το πρόγραμμα οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011, που έχουν θέμα «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία».
Οι συμμετέχοντες θα κάνουν ένα νοερό ταξίδι στη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη του 1ου αιώνα π.Χ. και θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να βοηθήσουν την πόλη να βγει από την κρίση που προκάλεσε η εμπλοκή της στο ρωμαϊκό εμφύλιο. «Θα παροτρύνουμε τα παιδιά και τους γονείς τους να βρουν λύσεις και θα καταγράψουμε όλες τις ιδέες που θα ακουστούν», εξηγεί στον «Α» η μουσειοπαιδαγωγός Ευμορφία Τσιαμάγκα. Η ίδια μαζί με τη Στέλλα Μαντικού από το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΜΘ θα ξεναγήσουν τους συμμετέχοντες σε δύο σημεία του μουσείου: στο άγαλμα του Οκταβιανού και εκεί όπου παρουσιάζεται σε ανασύσταση ο ναός της Αφροδίτης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρχαιολόγων, ο ναός βρισκόταν κατά την αρχαιότητα στην περιοχή της Ν. Μηχανιώνας, όταν όμως ο Οκταβιανός νίκησε στο Άκτιο, οι Θεσσαλονικείς τον μετέφεραν ολόκληρο στη Θεσσαλονίκη, στη σημερινή πλατεία Αντιγονιδών, για να εξευμενίσουν το νέο αυτοκράτορα! «Μέσα από τη δράση φιλοδοξούμε να δείξουμε και τα μέσα της αυτοκρατορικής προπαγάνδας τους ρωμαϊκούς χρόνους», σημειώνει η κ. Τσιαμάγκα.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Σε ξεναγήσεις που απευθύνονται σε ενήλικες, με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα θα γίνουν αναφορές σε γεγονότα που αναστάτωσαν τη ζωή της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Επίσης, θα γίνει το εργαστήριο δραματοποίησης «Εξιχνιάζοντας μυστήρια στη Θεσσαλονίκη της Εικονομαχίας» για παιδιά ηλικίας 12-14 χρόνων. Μέσα από παιχνίδια ρόλων και θεατρικές τεχνικές και με βοηθούς τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου, ο πρωταγωνιστής θα προσπαθήσει να οδηγηθεί στη λύση του μυστηρίου.
Στο παιχνίδι ρόλων «Η αδελφότητα», που σχεδιάστηκε από την ομάδα «Gamecraft», ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 11 χρόνων και πάνω, εμπλέκονται σε μία ιστορία μυστηρίου με επίκεντρο τον έλεγχο της εξουσίας στη Θεσσαλονίκη.