Οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και η συνείδηση των κατοίκων, έφεραν στο φως ένα άγνωστο μυκηναϊκό νεκροταφείο στην ορεινή Κυνουρία. Υπό «κανονικές συνθήκες» όπως γίνεται συνήθως δηλαδή, οι αρχαιοκάπηλοι θα είχαν αναλάβει δράση.
Αλλά ευτυχώς, οι συνειδητοποιημένοι πολίτες το ανέφεραν στην τοπική ΛΘ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και ξεκίνησαν οι ανασκαφές.
Η υπόδειξη της θέσης δεν αποτελεί έκπληξη για την προϊσταμένη της τοπικής εφορείας Άννα Καραπαναγιώτου. «Εχουμε πολύ καλή σχέση με τους ανθρώπους του νομού μας», λέει στο «Έθνος». «Ήταν αναμενόμενο να μας ειδοποιήσουν όταν τα περιγράμματα κάποιων τάφων ήρθαν στην επιφάνεια μετά τις βροχές. Και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό». Η καλή σχέση βασίζεται βέβαια στο ότι η νεοσύστατη εφορεία είναι πανταχού παρούσα τόσο επί του προκατόχου της κ. Καραπαναγιώτου δρος Μιχάλη Πετρόπουλου, όσο και τώρα.
Το «άγνωστο στην έρευνα μυκηναϊκό νεκροταφείο» εντοπίσθηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά». Παρότι η θέση είναι ορεινή και το προσωπικό της εφορείας αρχαιοτήτων πολύ περιορισμένο, η σωστική ανασκαφή ξεκίνησε αμέσως. Και μάλιστα με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Η κ. Καραπαναγιώτου, που είναι και η υπεύθυνη της ανασκαφής, σημειώνει πως μέχρι στιγμής η αρχαιολογική σκαπάνη «έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ.», κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους δηλαδή. Συντηρούνται στο Μουσείο Τρίπολης, όπου μεταφέρονται καθημερινά, μετά το πέρας της εργασίας. Οι τάφοι είχαν είτε μία και μοναδική ταφή είτε πολλαπλές.
Οι τελευταίες περιείχαν και οστά από προηγούμενες ταφές σε ανακομιδή, κατά τα μυκηναϊκά ταφικά έθιμα. Δηλαδή, εκείνη την εποχή όταν επρόκειτο να ταφεί νέος νεκρός, οι συγγενείς συγκέντρωναν σε σημείο του τάφου τα οστά των προηγούμενων.
Το σημείο του μυκηναϊκού νεκροταφείου βρίσκεται σε οροπέδιο, είκοσι χιλιόμετρα έξω από το Λεωνίδιο. Οι αρχαιολόγοι από επιφανειακά ευρήματα γνώριζαν ότι στην περιοχή αναμένεται να βρουν μυκηναϊκή θέση (τουλάχιστον ένα νεκροταφείο, κάτι που προϋποθέτει όμως και οικισμό κοντά) καθώς και κατοίκηση ή κατοικήσεις ιστορικών χρόνων.
Η έρευνα στην περιοχή συνεχίζεται και τα ευρήματα θα μελετηθούν μετά το πέρας της ανασκαφικής περιόδου.