Ένα ακόμη βήμα για την κατασκευή του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου έγινε μετά την έγκριση της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρολογικής μελέτης του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος του Μηχανουργείου, το οποίο βρίσκεται στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και πρόκειται να στεγάσει το Μουσείο.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά την εισήγηση του αρχιτέκτονα Νίκου Χαρκιολάκη, ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη, την οποία εκπόνησε ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Ι. Λιακατά, Σ. Χαραλαμπίδου και Ν. Μπελαβίλα, καθώς και του δρα Ιστορικού Γ. Δερμάτη, με τη χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.
Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου είναι ένας οργανισμός επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης, επιχειρηματικής δραστηριότητας και πολιτισμού, και αποτελεί μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής. Ιδρύθηκε στη θέση της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου το 1992, με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σήμερα αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό Τεχνολογικό Πάρκο στην περιοχή της Αττικής που εξειδικεύεται σε τομείς της σύγχρονης εφαρμοσμένης τεχνολογίας, όπως είναι η πληροφορική, η ηλεκτρονική τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η ρομποτική, η τεχνολογία λέιζερ, η περιβαλλοντική τεχνολογία, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ναυπηγική, η θαλάσσια τεχνολογία, κ.ά.
Η ίδρυση και η λειτουργία του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου εντός του πάρκου είναι ένα έργο με ιστορικό, τεχνολογικό, πολιτιστικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο, εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας, που θα συμπληρώσει τον μητροπολιτικό πολιτιστικό ρόλο της πρωτεύουσας και θα εμπλουτίσει με έναν σύγχρονο τρόπο την αναπτυξιακή, πολιτιστική εικόνα της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο έργο θα συμβάλει στην ανάδειξη, μέσω πολλαπλών υλικών και άυλων εκθεμάτων, του βιομηχανικού κόσμου των μεταλλείων και της μεταλλουργίας, σε συνάρτηση και με την ιστορική εξέλιξη, από το αρχαίο μεταλλευτικό Λαύριο έως τη βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη.
Όλα τα μηχανήματα, καθώς και κάθε είδους πάγκοι, τράπεζες, εργαλεία, ηλεκτρικοί πίνακες, ιμάντες, και γενικά όλος ο ιστορικός μηχανολογικός, ηλεκτρολογικός και εργαλειακός εξοπλισμός των χώρων θα διατηρηθεί και θα αποτελεί πλέον μουσειακό έκθεμα. Ο εξοπλισμός αυτός θα συντηρηθεί και θα εκτεθεί πλαισιωμένος από ειδικές κατασκευές (προθήκες, γυάλινα πετάσματα, βάθρα, μπάνερς κ.ά.), σύμφωνα με τη σχετική μουσειογραφική μελέτη που έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα του Μηχανουργείου, όπου θα στεγαστεί το μουσείο, αποτελείται από συνεχόμενα κτίρια σε δύο στάθμες, ενώ σε επαφή υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες στις οποίες λειτουργούν ήδη συνεδριακός χώρος και αναψυκτήριο. Οι χώροι αυτοί θα μπορούν να συλλειτουργούν με το νέο μουσείο. Το έργο της δημιουργίας του μουσείου είναι πια ώριμο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και έχει προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ.