Το δρόμο για την ανάδειξή τους παίρνουν ένα-ένα τα σημαντικά μνημεία της Λάρισας, που συνδέουν την ιστορία της πόλης, ανά τους αιώνες. Τη σειρά της πήρε και η βασιλική του Αγίου Αχιλλίου στο κέντρο του λόφου του Φρουρίου, ο οποίος αποτελεί διαχρονικά το λίκνο της ιστορίας της Λάρισας.
Εδώ και αρκετές ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταστεί επισκέψιμος, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα του 2012.
Τα υπολείμματα του ναού, που διασώθηκαν, προστατεύτηκαν προσωρινά από τις καιρικές συνθήκες για δύο δεκαετίες περίπου, με μεταλλικό στέγαστρο και περίφραξη, χρήσιμα μεν, ακαλαίσθητα δε. Το σκηνικό άλλαξε όμως, τελευταία με τις εργασίες που εξελίσσονται και θα κάνουν το χώρο επισκέψιμο. Στο μέλλον ο επισκέπτης της πόλης και οι κάτοικοί της, θα ανεβαίνουν στο Φρούριο για να δουν το αρχαίο θέατρο, τη βασιλική και το μπεζεστένι, που σηματοδοτεί μια νεότερη πτυχή, την τουρκοκρατία, της ιστορίας της Λάρισας, μαζί με τα άλλα βυζαντινά μνημεία του λόφου και αναμένεται και αυτό να μπει σε διαδικασία ανάδειξης, μόλις ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Ουσιαστικά ο λόφος όλος αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, με ίχνη κατοίκησης και από παλιότερους χρόνους.
Το θέμα όμως είναι η βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, για την οποία παραχώρησε στοιχεία στην «Ελευθερία» η αρχαιολόγος κ. Άννα Γιαλούρη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, που έχει και την ευθύνη των εργασιών. Σύμφωνα με αυτά:
«Η ανάδειξη της βασιλικής του Αγίου Αχιλλίου αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Εφορείας μας στην πόλη της Λάρισας. Η εξέχουσα θέση του μνημείου τόσο στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου της πόλης όσο και μέσα στην ιστορική της διαδρομή, το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Λάρισας. Το μνημείο είναι συνυφασμένο με την εκκλησιαστική ιστορία της πόλης, καθώς όλα τα αρχαιολογικά δεδομένα συνηγορούν στην ταύτισή του με το ναό στον οποίο βρισκόταν ο τάφος του Αγίου Αχιλλίου. Τόσο ο τάφος του αγίου όσο και ο ναός αναφέρονται στις πηγές μέχρι και τα μέσα του 16ου αι.
Η ανάδειξη της βασιλικής του Αγίου Αχιλλίου περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης-στερέωσης του κτιρίου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του. Αρχικά θα απομακρυνθεί το υπάρχον μεταλλικό στέγαστρο και η περίφραξη (σ.σ. ήδη αυτό έγινε). Κατά μήκος της νότιας και ανατολικής πλευράς του ναού θα κατασκευαστεί τοιχίο αντιστήριξης των πρανών από εμφανή χτιστή λιθοδομή, το οποίο θα υπερυψώνεται κατά 50 εκ., πάνω από τη στάθμη των δύο πέριξ της βασιλικής πεζοδρόμων, ως περιμετρικό πέτρινο πεζούλι. Πάνω στο πεζούλι θα τοποθετηθούν κιγκλιδώματα απλού σχεδίου, συνολικού μήκους 200 μ. (περίπου) και ύψους 0.70 μ. Το πρανές βορείως της βασιλικής θα διαμορφωθεί σε δύο κεκλιμένα επίπεδα. Δύο είσοδοι, μία στη βόρεια και μία στη νότια πλευρά, θα επιτρέπουν μέσω διαδρόμων προσπέλασης την πρόσβαση στο μνημείο. Οι διάδρομοι θα επιστρωθούν με επίπεδες ακανόνιστες σχιστολιθικές πλάκες.
Επιπλέον, θα διαμορφωθούν οι στάθμες στο εσωτερικό του μνημείου και θα τοποθετηθούν ξύλινες ράμπες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση σε αυτό. Τέλος, θα στερεωθούν οι άνω επιφάνειες των τοίχων της βασιλικής. Οι δύο καμαρωτοί τάφοι στο εσωτερικό του ναού θα προστατευτούν από τα όμβρια ύδατα με ειδικά θολωτά διαφανή στέγαστρα. Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα εκδοθεί σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.
Με τις παραπάνω εργασίες θα αναδειχθεί τόσο το ίδιο το μνημείο όσο και το περιβάλλον του, καθώς η διαμόρφωσή του θα παρουσιάζει ομοιογένεια με τα βυζαντινά μνημεία της Πλατείας Λαμπρούλη, το παλαιοχριστιανικό λουτρό και το βυζαντινό ναό. Η επικείμενη ανάδειξη της σκεπαστής οθωμανικής αγοράς (μπεζεστένι), θα συμβάλει αναμφίβολα στη συνολική ανάδειξη των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου του λόφου του Φρουρίου».