Ο Γιόζεφ Μπόις θα κάνει μια απρόσμενη εμφάνιση στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέσα από την προβολή της ιστορικής δημόσιας διάλεξης που έδωσε το 1974 στην Αμερική. Τα κόκκινα μπαλόνια της Ελληνίδας εικαστικού Τζένης Μαρκέτου θα αιωρηθούν κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό.
Το τροχόσπιτο του Φεστιβάλ Αθηνών θα αξιοποιήσει το Εθνικό Θέατρο για τις δράσεις του. Ηχητικά έργα θα «εκπέμπουν» μέσα στις φυλλωσιές των δέντρων της Ακαδημίας Πλάτωνος. Την ίδια στιγμή, διάσημα έργα ελληνικής ζωγραφικής θα προβάλλονται σε τοίχους της πόλης.
Όλα αυτά μαζί με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δρώμενα και αρκετές ακόμα εκδηλώσεις συνθέτουν την εντυπωσιακή διοργάνωση που προετοιμάζει, αυτές τις μέρες, το υπουργείο Πολιτισμού, υπό τον γενικότερο τίτλο «Αναζωογόνηση κέντρου της Αθήνας».
Η εκκίνηση των εκδηλώσεων θα γίνει στις 26 Αυγούστου με τις εικαστικές παρεμβάσεις που προετοιμάζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Στόχος των δράσεων, που θα απλωθούν σε ολόκληρη την πρωτεύουσα, είναι το ζωντάνεμα του κέντρου της πόλης, αλλά και περιοχών που δύσκολα επισκέπτονται οι Αθηναίοι, ώστε να ενισχυθεί, όπως σημειώνεται, κι ένα αίσθημα αισιοδοξίας, ευφορίας και ανάτασης μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που διανύει η χώρα.
Πριν από ένα μήνα, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος κάλεσε όλους τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, ανάμεσα στους οποίους και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών, το ΕΚΕΒΙ, το Μέγαρο Μουσικής, και τους ζήτησε να καταθέσουν προτάσεις για ποικίλες και ευρηματικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.
Οι φορείς ανταποκρίθηκαν άμεσα και οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από αυτόν το μήνα με την προοπτική να διαρκέσουν μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Όσο για το κόστος των εκδηλώσεων, οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν ότι όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με ελάχιστα έξοδα, με τη συμβολή χορηγιών και με την εθελοντική προσφορά αρκετών ανθρώπων.
Ας δούμε όμως, συνοπτικά, το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων με τις παρεμβάσεις του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Αφετηρία των δράσεων είναι η προβολή της ιστορικής διάλεξης που έδωσε ο Γιόζεφ Μπόις, ο Γερμανός «σαμάνος» της τέχνης τού 20ού αιώνα, στο New School for Social Research στη Νέα Υόρκη. Η προβολή της διάλεξης με τίτλο «Δημόσιος Διάλογος» θα γίνει σε μια τεράστια γιγαντοοθόνη που θα στηθεί απέναντι από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, έξω από το Πληροφοριακό Κέντρο που έχει αρχίσει δειλά να λειτουργεί.
Οι προβολές θα γίνονται βραδινές ώρες, σε ανοιχτό χώρο χωρίς καρέκλες. Ανάμεσα στους θεατές αυτής της επεισοδιακής, πρώτης διάλεξης του Μπόις στην Αμερική, βρισκόταν το τρομερό παιδί της αμερικάνικης ποπ αρτ και των ποικίλων εικαστικών δράσεων, Κλάες Όλντεμπουργκ, και ο κορυφαίος εκπρόσωπος του κινήματος Φλούξους Αλ Χάνσεν.
Ο Μπόις που διακήρυσσε ότι κάθε άνθρωπος είναι καλλιτέχνης και δεν διαχώριζε την τέχνη του από τη ζωή ανέπτυξε τις θεωρίες του περί τέχνης και κοινωνικής γλυπτικής, γεμίζοντας τρεις τεράστιους μαυροπίνακες με σχέδια και σύμβολα, τα οποία έσβησε στο τέλος της διάλεξής του.
Από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις του ΕΜΣΤ που έχουν γίνει ώς τώρα γνωστές είναι ο «ηχητικός περίπατος» με την τοποθέτηση εφτά ηχητικών έργων στα δέντρα του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Οι περιπατητές μπορούν να καθίσουν κάτω από τους ίσκιους των δέντρων της Ακαδημίας και να ακούσουν κελαηδίσματα πουλιών και πειραματικές συνθέσεις εφτά πρωτοπόρων δημιουργών της εννοιολογικής τέχνης, συνθετών και εικαστικών, όπως οι Στίβεν Φελντ, Στιβ Ρόντεν, Λούκας Φος, Μπομπ Κλουγκ, Μπιλ Φοντάνα, Τρέβορ Γουάισαρτ και Νιλς Βίγκελαντ.
Στις δράσεις των υπόλοιπων φορέων που ακολουθούν τους επόμενους μήνες και θα ανακοινωθούν σύντομα αναλυτικά περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «όπερα τσέπης» της Εθνικής Λυρικής, όπου χορωδοί και γνωστοί ερμηνευτές θα παρουσιάζουν σε δημόσιο χώρο αποσπάσματα από έργα κλασικού ρεπερτορίου.
Στους δρόμους της Αθήνας, θα κατέβει και το Εθνικό Θέατρο με τη συμβολή του γνωστού λευκού τροχόσπιτου του Ελληνικού Φεστιβάλ. Με όχημα το τροχόσπιτο, κορυφαίοι ηθοποιοί από το δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου θα βρεθούν σε γειτονιές της Αθήνας για να παρουσιάσουν παραστάσεις, να τραγουδήσουν ή να… τζαμάρουν.
Ανάλογη έξοδο στην πόλη θα επιχειρήσει και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη ζωντανή μετάδοση, μέσω γιγαντοοθόνης, σημαντικών συναυλιών και κονσέρτων σε απομακρυσμένες περιοχές της πρωτεύουσας. Η Εθνική Πινακοθήκη θα συμμετάσχει στην αναζωογόνηση του αστικού τοπίου με αριστουργήματα της ελληνικής ζωγραφικής, τα οποία θα βιντεοσκοπηθούν για να προβάλλονται σε τοίχους και επιφάνειες της Αθήνας.