Με ρυθμούς χελώνας προχωρά το έργο της ανάπλασης των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι η σχετική μελέτη, που συνέταξαν οι υπηρεσίες του δήμου, είναι έτοιμη, αργεί χαρακτηριστικά η απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων κτισμάτων που εφάπτονται ή βρίσκονται μπροστά από το ιστορικό μνημείο. Αιτία είναι η χρονοβόρα διαδικασία της έκδοσης δικαστικής απόφασης για την απαλλοτρίωση των κτισμάτων, αλλά και της αποζημίωσης των δικαιούχων.
Χτες, ακόμη ένα κτίσμα στην οδό Ακρίτα 13 κατεδαφίστηκε από τις υπηρεσίες της αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, οι οποίες βέβαια έσπευσαν στο σημείο λόγω επικίνδυνης κλίσης που πήρε η κατοικία, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η άμεση κατεδάφισή της για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των περιοίκων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κατασκευών Αρχιτεκτονικών Έργων, το κτίσμα ήταν ρυμοτομούμενο και βρίσκεται εντός του χώρου πρασίνου της ζώνης των βυζαντινών τειχών. Για το συγκεκριμένο κτίσμα, μέρος του οποίου ήταν πλινθόκτιστο, είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και είχε εκδοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας το σχετικό πρωτόκολλο της επιτροπής επικινδύνων ετοιμόρροπων οικοδομών. Θα ακολουθήσει ο καθαρισμός του χώρου με την απομάκρυνση των μπάζων.
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει την επιχείρηση απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών που εφάπτονται στα βυζαντινά τείχη, σημείο που είναι από χρόνια χαρακτηρισμένο ως χώρος πρασίνου. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας θα απελευθερώσει το δημόσιο χώρο, θα αναδείξει τα μνημεία που αποτελούν σύμβολα για την ιστορία της πόλης και θα συμβάλει στην ασφάλεια και στην προστασία της υγείας των περιοίκων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.
Η μελέτη του δήμου (Κ. Μπελιμπασάκης, Σμ. Θεοδωρίδου) αφορά τη διαμόρφωση ενός τμήματος της ζώνης πρασίνου από την οδό Ακροπόλεως έως την οδό Παλαμίδου (στο ύψος της ταβέρνας «Μακεδονικό»), μήκους περίπου 20 μέτρων. Σε ορισμένα τμήματα της ζώνης αυτής, όπου οι απαλλοτριώσεις ολοκληρώθηκαν (με χρήματα που δόθηκαν επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997), ο χώρος καθαρίστηκε μεν, αλλά μετατράπηκε σε… χώρο στάθμευσης. Ακριβώς δίπλα στα βυζαντινά τείχη! Σήμερα, παραμένουν εκεί κάποια κτίσματα, τμήμα των οποίων θα διατηρηθεί ως «μάρτυρας» της παρουσίας των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη.