Ένα χρυσό περιδέραιο που βρέθηκε κοντά στη λίμνη Τιτικάκα στο Νότιο Περού είναι, κατά τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, το αρχαιότερο κόσμημα που βρέθηκε ποτέ στην αμερικανική ήπειρο. Ο έλεγχος με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα προσδιόρισε την ηλικία του ευρήματος στα 4.000 χρόνια, δηλαδή στην εποχή που η περιοχή κατοικείτο από φυλές κυνηγών που ασχολούνταν περιστασιακά και με τη συγκομιδή καρπών.
Το περιδέραιο είναι κατασκευασμένο από σβώλους ατόφιου χρυσού και εξ αυτού οι ερευνητές συνάγουν ότι η χρήση χρυσών κοσμημάτων αποτελεί ένδειξη ότι η ανάγκη για επίδειξη πλούτου προϋπήρχε της εμφάνισης πιο ανεπτυγμένων κοινωνιών στις Άνδεις. Σε άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης «Ρroceedings» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (ΡΝΑS) αναφέρεται ότι χρυσά κοσμήματα έχουν βρεθεί όχι μόνο στις Άνδεις, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. Το περιδέραιο βρέθηκε μαζί με οστό κάτω σιαγόνας ενηλίκου ατόμου σε έναν πρωτόγονο τάφο κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Σκαϊρουμόκο, περιοχή που πιστεύεται ότι κατοικήθηκε από το 3300 ως το 1500 π.Χ. Πιθανότατα πρόκειται για κτέρισμα ηλικιωμένης γυναίκας. Σχετικά με την κατασκευή του, τα σημάδια που φέρει δείχνουν ότι ο σβώλος του χρυσού διαπλατύνθηκε με πέτρινο εργαλείο ώστε να πάρει τη μορφή φύλλου και στη συνέχεια, με σφυρηλάτηση επάνω σε κυλινδρικό καλούπι, πήρε σωληνοειδές σχήμα.
Σκοπός του χρυσού αυτού κοσμήματος ήταν να δείξει τον πλούτο της κατόχου του, νοοτροπία η οποία «σε τίποτε δεν διαφέρει από τη σημερινή» όπως εύστοχα παρατήρησε ο δρ Μαρκ Αλεντέρφερ, ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών, καθηγητής της Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τούσον. Έτσι αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι η ματαιοδοξία είναι συνομήλικη της ανθρωπότητας.
Πηγή: Το Βήμα, 2/4/2008