Τη συνέχιση των έργων επιχωμάτωσης των αρχαίων ευρημάτων στο τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ, Μοναστηράκι – Θησείο, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο.
Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης που υπέβαλε ο ΗΣΑΠ, αποδεχόμενο την αιτιολόγηση του οργανισμού, που επικαλείται την απόλυτη ανάγκη συνέχισης των έργων για βελτίωση των γραμμών του σιδηροδρόμου ώστε να μην τίθενται θέματα ασφάλειας των μετακινήσεων, αλλά και την εξυπηρέτηση των επιβατών.
O Βωμός των 12 Θεών αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια εργασιών του ΗΣΑΠ, σχεδόν δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία εξυπηρετεί καθημερινά 90 χιλιάδες επιβάτες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το εν λόγω μνημείο κρίνεται ως τεράστιας ιστορικής αξίας και ιδιαίτερα σημαντικό για την ανασύσταση της αρχαίας τοπογραφίας, καθώς όπως εκτιμάται αποτελούσε το κέντρο της Αρχαίας Αθήνας. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε άδεια στον ΗΣΑΠ να προχωρήσει τις εργασίες προσωρινής κατάχωσης του μνημείου ζητώντας παράλληλα εφικτές λύσεις για την ανάδειξη του αργότερα, όπως υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών.
Η υπόθεση των εργασιών επιχωμάτωσης του αρχαίου Βωμού των 12 θεών όμως έφθασε στο Πρωτοδικείο μετά από προσφυγή πολιτών σε βάρος του ΗΣΑΠ, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας να μην καταχωθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Με την υποβολή της αίτησης τους οι πολίτες ζήτησαν και πέτυχαν την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της οποίας στράφηκε ο ΗΣΑΠ.
Λίγες μέρες πριν το Πάσχα στο επίμαχο σημείο σημειώθηκαν επεισόδια όταν πιστοί της αρχαίας θρησκείας έκαναν κατάληψη των γραμμών διαμαρτυρόμενοι για την κατάχωση του Βωμού, με αποτέλεσμα έξι από αυτούς να παραπεμφθούν σε δίκη για παρακώλυση συγκοινωνιών. Μάλιστα, για το θέμα της κατάχωσης του μνημείου, Μη Κυβερνητική Οργάνωση έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταγγέλλοντας το κράτος για παραβίαση του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της θρησκευτικής ελευθερίας.
Πηγή: in.gr, 26/04/11
Ζ.Ξ.