Αλέκος Φλωράκης, Βωλαξιανοί καλαθοπλέκτες, ένα μονοτεχνικό χωριό στην Τήνο, εκδ. Εμπορικές Επιχειρήσεις Παλαμάρης, Αθήνα 2010, 112 σελ.
Η καλαθοπλεκτική είναι πανάρχαια τέχνη που έφτασε αναλλοίωτη ως τις μέρες μας. Το καλάμι και γενικά τα ευλύγιστα κλαριά χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή καλυβιών που αλείφονταν με πηλό για να στεγανοποιηθούν, αλλά και για την κατασκευή καλαθιών, κοφινιών, πανεριών κλπ. διαφόρων σχημάτων και χρήσεων, που άλλα καλύπτουν οικιακές ανάγκες και άλλα επαγγελματικές.
Στο χωριό Βωλάξ, η καλαθοπλεκτική αναπτύχθηκε ήδη από τον 18ο αιώνα. Σήμερα αποτελεί εποχιακή ασχολία που δυστυχώς φθίνει, τόσο γιατί το πλαστικό έχει αντικαταστήσει πολλά φυσικά υλικά, όσο και λόγω της εισαγωγής κινέζικων καλαθιών.
Με πλήθος καλοδιαλεγμένες φωτογραφίες, το μικρό και πολύτιμο αυτό βιβλίο αποτελεί «οδηγό» για τη γνώση της καλαθοπλεκτικής, πληροφορώντας μας για την ιστορία της καλαθοπλεκτικής, τα εργαστήρια της περιοχής, τα προϊόντα που παράγουν, τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι καλαθοπλέκτες, τα υλικά και την κατεργασία τους και, τέλος, το μαγικό πλέξιμο.
Το βιβλίο-λεύκωμα έχει την ιδιαιτερότητα να είναι δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά), έτσι μπορεί να γίνει ένα θαυμάσιο δώρο για ξενόγλωσσους φίλους.