Εκτροφείο κροκοδείλων με δικό του μάλιστα εκκολαπτήριο διέθετε αρχαίο αιγυπτιακό ιερό που αποτελεί το νεότερο «καύχημα» του αρχαιολογικού τουριστικού χάρτη της Αιγύπτου. Πρόκειται για το ιερό της θέσης Μεντίνετ Μάαντι στο Φαγιούμ, το οποίο ξεκίνησε να ανασκάπτεται πριν από 10 χρόνια από την Ιταλίδα αρχαιολόγο Έντα Μπρεσιάνι και θα είναι επισκέψιμο μετά τη διαμόρφωσή του με επιδότηση €3,5 εκ. από το Υπ.Εξ. της Ιταλίας.
Το Μεντίνετ Μάαντι, όπου λατρεύονταν ο κροκοδειλόμορφος θεός Σόμπεκ και η Ρενενουτέτ, θεά με κεφάλι κόμπρας, είναι μοναδικό στο είδος του για πολλούς λόγους. Εδώ βρίσκεται ο μοναδικός σωζόμενος ναός του Μέσου Βασιλείου στην Αίγυπτο, καθώς δημιουργήθηκε επί φαραώ Αμενεμχάτ Γ΄ (1859-1813 π.Χ.) και Αμενεμχάτ Δ΄ (1814-1805 π.Χ.). Ο ναός είναι προσιτός από πομπική οδό που διατρέχεται από σφίγγες και λιοντάρια.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, και ειδικά στην ελληνορωμαϊκή φάση, το ιερό έγινε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Αιγύπτου. Σε αυτό φαίνεται να συνηγορούν τα ευρήματα που υποστηρίζουν μια αληθινή θρησκευτική βιομηχανία που περιλάμβανε αφιέρωση ταριχευμένων κροκοδείλων στους θεούς. Πού όμως έβρισκαν τους κροκοδείλους; Βαρελόσχημες κατασκευές όπου υπήρχαν αυγά κροκοδείλων σε διαφορετικά στάδια επώασης βρέθηκαν σε δύο περιπτώσεις και συνηγορούν ότι οι κροκόδειλοι εκτρέφονταν μαζικά στο ιερό. Αφού τα αυγά εκκολάπτονταν στις πρωτόγονες αυτές «μηχανές επώασης», τα νεαρά κροκοδειλάκια έβγαιναν για να μπουν κατευθείαν σε δεξαμενές που υπήρχαν δίπλα και που βρέθηκαν επίσης κατά την ανασκαφή. Σίγουρα όμως όλοι αυτοί οι κροκόδειλοι εκτρέφονταν για να πεθάνουν, να ταριχευθούν και να πωληθούν μετά σε προσκυνητές που έρχονταν στο ιερό. Τόση μάλιστα ήταν η σύνδεση της θρησκείας με τη θέση που, με την επικράτηση του Χριστιανισμού, όταν το ιερό παρήκμασε, επτά κοπτικές εκκλησίες ιδρύθηκαν στον χώρο.
Όλα αυτά θα έχουν την ευκαιρία να τα δουν νέοι επισκέπτες, που θα έχουν πρόσβαση στο χώρο για άλλους όμως λόγους, πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς. Γι αυτούς, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού αρχαιολογικών θεμάτων Ζάχι Χαουάς, η θέση θα περιλαμβάνει στο μέλλον κέντρο επισκεπτών καθώς και οικολογικό ξενοδοχείο.