Μεγαλύτερη από την αρχαία Αθήνα των 10.000 κατοίκων εικάζεται ότι ήταν η πόλη έχει αποκαλύψει μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων στο Bhubaneswar της Ινδίας.
Πρόκειται για την Sisupalgarh, μια αστικού χαρακτήρα εγκατάσταση 2000 ετών της οποίας η έκταση και το αρχιτεκτονικό σχέδιο προδίδει ότι φιλοξενούσε μέχρι και 20.000 άτομα!
Μόλις το 2005, η ομάδα από τα Πανεπιστήμια Deccan College, Pune και University of California, σε συναργασία με τις τοπικές αρχαιολογικές αρχές ξεκίνησε γεμάτη ελπίδες μια επιφανειακή έρευνα στο χώρο που είχε επισημάνει από το 1948 ο καθηγητής B. Lal. Πριν από δύο όμως χρόνια, οπότε και ξεκίνησαν οι ανασκαφές των νεότερων χρόνων στο χώρο, η γη του Bhubaneswar ξεκίνησε να αποκαλύπτει ένα δίκτυο αλληλοδιαπλεκόμενων δρόμων που συνδέονται με μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες, ερείπια μεγάλων οικοδομημάτων που στηρίζονταν με πεσσούς και ίχνη συστημάτων αποθήκευσης νερού. Μέχρι σήμερα, η πόλη παραμένει το μεγαλύτερο ορατό αρχαίο μνημείο της Ινδίας.
Η πόλη περιβάλλεται από ένα ισχυρό τείχος με τέσσερις μεγάλες πύλες, το οποίο, σύμφωνα με τους ανασκαφείς, θα ήταν χαρακτηριστικό της ταυτότητάς της, ενώ γεωφυσικές μελέτες υπέδειξαν ότι η εγκατάσταση κάλυπτε πολύ περισσότερο χώρο από τη σημερινή ανεσκαμμένη έκταση. Τα πεσσοστήρικτα κτίσματα ίσως αποτελούσαν ένα μεγάλο αρχαιτεκτονικό σύμπλεγμα, μάλλον διοικητικού χαρακτήρα. Τα κινητά ευρήματα – στην πλειοψηφία τους στιλβωτά κεραμικά, ορισμένα με σημεία ιδιοκτησίας στην επιφάνειά τους – προδίδουν ότι οι κάτοικοι συνήθιζαν να πετούν εύκολα τα χρησιμποιημένα σκεύη τους και να τα αντικαθιστούν με άλλα. Έτσι, το επίπεδο ζωής των κατοίκων θα πρέπει να ήταν πολύ πιο ανεπτυγμένο απ’ ότι των περισσότερων σημερινών Ινδών.
Για τη σημαντική όμως αυτή πόλη, ένα παραμένει το αίνιγμα: πώς εγκαταλείφθηκε. Οι αρχαιολόγοι στοχεύουν να απαντήσουν μέσα στις επόμενες ανασκαφικές περιόδους και με βάση την έρευνα που αναμένεται πολύχρονη και εντατική.
Πηγή: Times of India, 7/08/10
Ζ.Ξ.