Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχει δαπανήσει το υπουργείο Πολιτισμού για τη συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Βούντενης Αχαΐας. Ωστόσο, δίπλα λειτουργεί ΧΥΤΑ που αποτρέπει τις επισκέψεις στον χώρο. «Ουδείς τουρίστας πρόκειται να πάει πίσω από τα απορριμματοφόρα και περνώντας από τα βουνά των σκουπιδιών με την έντονη δυσοσμία και τα μαύρα υγρά στον παρακείμενο χείμαρρο» λένε οι κάτοικοι.
Το θέμα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων επρόκειτο να εξεταστεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ωστόσο προέκυψε πως ο φάκελος δεν είναι πλήρης και έτσι αναβλήθηκε για αργότερα…
Σύμφωνα με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται, το 1993 άρχισε να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ σε απόσταση 1,5 χιλ. από κατοικημένες περιοχές και έως το 1998 η λειτουργία του πληρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους.
Σε απόσταση 500 μέτρων υπάρχει το τεράστιο μυκηναϊκό νεκροταφείο με πολλούς ανασκαμμένους θαλαμωτούς τάφους και τάφους μνημειακής αρχιτεκτονικής, το μεγαλύτερο του είδους του, τεράστιας αξίας, αναγνωρισμένο από το ΥΠΠΟ από το 1992, οργανωμένο με κοινοτικά χρήματα ως αρχαιολογικό πάρκο.
Α.Μ.
Πηγή: Έθνος, 29/7/10