Αγνώστου ταυτότητος, αλλά παλαιότερη ακόµη και από την Αχειροποίητο, ήρθε στο φως η αρχαιότερη βασιλική στη Θεσσαλονίκη κατά τις εργασίες για σιδηροδροµικά έργα. Έχει µήκος περίπου 25 µ., αλλά η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως 17 µ., ενώ το υπόλοιπο του κτιρίου εικάζεται πως βρίσκεται κάτω από τη σηµερινή Πλατεία Συντριβανίου.
Άγνωστο παραµένει σε ποιον άγιο ήταν αφιερωµένος ο ιερός ναός, που χτίστηκε περί τα µέσα του 5ου αιώνα -λίγα χρόνια πριν από την Αχειροποίητο ακολουθώντας το ίδιο σύστηµα δόµησης- και φαίνεται πως ήταν σε χρήση έως και τον 7ο αιώνα. Η λύση στο µυστήριο της ταυτότητας όµως ίσως βρεθεί όταν η σκαπάνη προχωρήσει κάτω από την Αγία Τράπεζα, οπότε και µπορεί -αν εντοπιστεί- το εγκαίνιο να αποκαλύψει τον άγιο στον οποίο ήταν αφιερωµένος ο ναός.
Ακόµη όµως κι αν οι αρχαιολόγοι της αρµόδιας 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν τα καταφέρουν να βρουν την ταυτότητα του ναού, ο οποίος πιθανόν να συνδεόταν µε παρακείµενο νεκροταφείο, έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν την ανασκαφή, καθώς ήδη διαφαίνεται η ύπαρξη ψηφιδωτού δαπέδου σε χαµηλότερα στρώµατα.
Όσο για την τύχη του ευρήµατος; Έστω και αποσπασµατικά θα αποσπασθεί και θα µεταφερθεί σε άλλο χώρο, αν και ακόµη δεν έχει αποφασιστεί αν θα καταλήξει σε χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου ή στο Επταπύργιο.
Πηγή: Τα Νέα, 29/7/10