Η Μάχη του Μαραθώνα, που έγινε πριν από 2.500 χρόνια, «ξαναζωντανεύει» μέσα από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς. Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με επικεφαλής την κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ παρουσίασε χθες τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στον Ομφαλό της Γης από τις 2 ως τις 12 Ιουλίου προκειμένου να τιμηθεί το Έτος Μαραθώνα. Μέσα από ένα διεθνές επιστημονικό συμπόσιο, μια εικαστική έκθεση, μουσικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και ντοκυμαντέρ, η Ιστορία έρχεται να συναντήσει την τέχνη, αποδεικνύοντας ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, είχαν, έχουν και θα έχουν πολλά να πουν.
Η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Μαραθών: Στο έργο οκτώ ελλήνων σύγχρονων καλλιτεχνών» διοργανώνεται σε επιμέλεια Έφης Ανδρεάδη και θα διαρκέσει από τις 2 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου. Συμμετέχουν με τα έργα τους οι καλλιτέχνες Νίκος Ναυρίδης, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Βένια Δημητρακοπούλου, Νίκος Αλεξίου, Ευγενία Αποστόλου, Βάνα Ξένου, Νάκης Τατσιόγλου και Δανάη Στράτου και, όπως σημειώνει η επιμελήτρια, «παρουσιάζοντας έργα από τα χέρια οκτώ σημαντικών καλλιτεχνών που ζουν και λειτουργούν στον σύγχρονο κόσμο, η έκθεση αυτή δεν θα είναι μόνο μια “υπόμνηση” του Μαραθώνα, αλλά θα του δώσει μιαν άλλη υπαρκτή προοπτική και έναν ζωντανό απόηχο».
Η παράσταση «Αχαρνής» του Αριστοφάνη θα κάνει πρεμιέρα στις 2 Ιουλίου στο θέατρο Φρύνιχος, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η παραγωγή αυτή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος φέρνει και πάλι στο προσκήνιο μια πολιτική κωμωδία με πρωταγωνιστές τον Σταμάτη Κραουνάκη (Δικαιόπολις), τον Γρηγόρη Βαλτινό (Λάμαχος) και τον Κώστα Βουτσά (Μεγαρίτης). Στις 3 Ιουλίου θα προβληθεί η ταινία-ντοκυμαντέρ «2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα» σε σκηνοθεσία Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού, σε κείμενα Θεοφάνη Κακριδή. Ασχολείται με τις ιστορικές συνθήκες, τα αίτια, την πολεμική εξέλιξη και τα αποτελέσματα της σύγκρουσης στον Μαραθώνα. Η ταινία γυρίστηκε στον τόπο διεξαγωγής της μάχης και παράλληλα αξιοποίησε πλήθος αρχαιολογικά ευρήματα, ακόμη και κινηματογραφικές λήψεις από την Περσέπολη, θυμίζοντάς μας αυτό που είχε πει ο ιστορικός των Περσικών Πολέμων Ηρόδοτος: «Στην ειρήνη τα παιδιά θάβουν τους πατέρες τους, στον πόλεμο οι πατέρες θάβουν τα παιδιά τους».
«Μαραθώνας 2.500 χρόνια μετά. Προσκλητήριο για φίλους και εχθρούς» είναι ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης σε σύλληψη και σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Φρύνιχος στις 4 Ιουλίου. Ένας χορός από ιέρειες και ένας αγγελιαφόρος θα διαβάσουν ποιήματα και αποσπασματικά κείμενα που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στη Μάχη του Μαραθώνα. Και όλα αυτά τα λόγια θα μπολιαστούν από τραγούδια ελλήνων συνθετών που επέλεξαν από κοινού η σκηνοθέτρια και ο Θάνος Μικρούτσικος. Ερμηνεύουν ο Χρήστος Θηβαίος, η Ειρήνη Καράγιαννη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος.
Τέλος, για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται η συνάντηση Νέων Δημιουργών που περιλαμβάνει εργαστήρια και performances. Αυτή τη φορά την τιμητική του έχει «Ο ήχος των κρουστών» με διδάσκοντες τον Δημήτρη Δεσύλλα και τον Πέτρο Κούρτη.
Πηγή: Το Βήμα, Α. Λαζαρίδου, 23/6/10