Η 12η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ, που φέτος κλείνει τα 28 του χρόνια, πλησιάζει. Από τις 20 έως τις 25 Μαΐου θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 63 ταινίες από 24 χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υποβλήθηκαν 1.250 συμμετοχές από 100 χώρες.
Συγκεκριμένα, στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ταινίες από την Αγγλία, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κίνα, το Κιργιστάν, την Κύπρο, τη Μαλαισία, το Νεπάλ, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Συρία και την Τουρκία.
Το δύσκολο έργο της επιλογής των ταινιών ανατέθηκε στα πέντε μέλη της Προκριματικής Επιτροπής, που αποτελείτο αλφαβητικά από τους: Δρ Αναστασία Γκαδόλου (Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αρχαιολόγος), Πέγκυ Λάγιου (παραγωγός), Γιώργο Μουζακίτη (σκηνοθέτης, παραγωγός), Ζέτα Ξεκαλάκη (αρχαιολόγος, συντάκτρια του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες) και Γεωργία Σαλαμπάση (σκηνοθέτις).
Ο ΑΓΩΝ καλεί και φέτος τους παλιούς, αλλά και νέους φίλους να απολαύσουν, εκτός από τις αρχαιολογικού περιεχομένου ταινίες, μία ευρεία θεματική γκάμα που συμπεριλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, ταινίες μυθοπλαστικές (fiction), κινουμένου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λπ. με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Οι φετινές ταινίες είναι πρόσφατες δημιουργίες (μετά το 2019) και θα μας ταξιδέψουν όχι μόνο σε τόπους ανασκαφών, όπως στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Πέργαμο και τη Μεσοποταμία, τη Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν, την Ινδία… αλλά και στα Τρίκαλα. Ακόμα, θα μάθουμε για απαγορευμένες ερωτικές ιστορίες της αρχαιότητας, για τη Λίθινη Εποχή στη Σουηδία, τα μυστήρια που κρύβονται στο βυθό μιας λίμνης στην Τουρκία, τα μυστικά του Λουδοβίκου του 14ου, τη ζωή των ιππέων στην προ-χριστιανική Σιβηρία, τους θρύλους του κάστρου της Μυτιλήνης και για πρώτη φορά μια γυναίκα της προϊστορικής εποχής, η Lady Sapiens, θα μας «αφηγηθεί» την ιστορία της. Ταινίες που φέρνουν την επιστήμη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Λαογραφίας κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Μέσα από τις ταινίες παρακολουθούμε τα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας, την ακροβασία της επιστημονικής έρευνας ανάμεσα στην ψηφιακή και αναλογική τεκμηρίωση, τις δυσκολίες της ανασκαφής σε αντίξοες συνθήκες και τη χαρά της ανακάλυψης, αλλά και παραδόσεις που σιγά-σιγά χάνονται και αποτυπώνονται μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.
Οι 63 ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ θα διεκδικήσουν 9 βραβεία: Grand Prix, Σκηνοθεσίας, Αρχαιολογίας, Σεναρίου, Εκπαιδευτικής ταινίας, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη, Βραβείο «Τα μικρά του Αγώνα» και Βραβείο Κοινού. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων θα φιλοξενηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», την Κυριακή 26 Μαΐου, και θα ολοκληρωθεί με συναυλία του σπουδαίου ερμηνευτή Γιώργου Νταλάρα τον οποίο τιμά φέτος ο ΑΓΩΝΑΣ.
Η Κριτική Επιτροπή του ΑΓΩΝΑ είναι διεθνής και απαρτίζεται από τους:
Επίτιμος Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής: Μάνος Ζαχαρίας (σκηνοθέτης)
Μέλη (αλφαβητικά):
– Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης
– Marc Azéma, αρχαιολόγος, σκηνοθέτης, διευθυντής του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας της Narbonne (Γαλλία)
– Tony Coe, σκηνοθέτης, παραγωγός (Αγγλία)
– Dario di Blasi, διευθυντής του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Bacoli (Ιταλία)
– Νίκος Καλτσάς, αρχαιολόγος, πρώην διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
– Θανάσης Λάλας, εικαστικός, συγγραφέας
– Lada Laura, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Σπλιτ (Κροατία)
– Άννα Νταλάρα, εκδότρια, παραγωγός συναυλιών
– Διονύσης Πετρουτσόπουλος, διευθυντής φωτογραφίας
– Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης, πρόεδρος του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ
Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Βρείτε τον ΑΓΩΝΑ στα socialmedia:
Facebook: https://bit.ly/Agon_FB
YouTube: https://bit.ly/Agon_YT
Website: https://bit.ly/Agon_WebSite