Περιοδική έκθεση με τίτλο «Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α’ μισό του 4ου αι. π.Χ.» θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 και ώρα 20.00 στο Επιγραφικό Μουσείο από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σημαντικότατο εύρημα που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας (πρώην Δ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) τα έτη 2000-2001 σε ένα οικόπεδο του Άργους (οδός Κορίνθου 48). Πρόκειται για 136 ενεπίγραφους χάλκινους πίνακες, που βρέθηκαν τοποθετημένοι μέσα σε λίθινες θήκες και σε αγγεία που καλύπτονταν με βαριές λίθινες πλάκες. Οι πίνακες αποτελούσαν μέρος του οικονομικού αρχείου του Άργους, που φυλασσόταν στον θησαυρό (θησαυροφυλάκιο) του ιερού της Αθηνάς Παλλάδος. Στην έκθεση εκτίθενται 16 χάλκινοι πίνακες με το ανάλογο εποπτικό υλικό.
«Η έκθεση των ενεπίγραφων χαλκών πινάκων του αρχείου του Άργους ήταν ένα ζητούμενο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας» αναφέρει ο δρ Αθανάσιος Θέμος, Προϊστάμενος του Επιγραφικού Μουσείου. «Το μοναδικό αυτό σύνολο, μέρος του οποίου (16 πίνακες) παρουσιάζεται στην περιοδική έκθεση του Επιγραφικού Μουσείου, είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις σωστικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για λιτά, οικονομικού χαρακτήρα κείμενα που μνημονεύουν δοσοληψίες μεταξύ διαφόρων σωμάτων αρχόντων, αποτελούν όμως μια μοναδική άμεση πηγή για την ιστορία του Άργους, καθώς παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για την πολιτική οργάνωση και τους θεσμούς του, τεκμηριώνουν την οικονομική ευημερία της συγκεκριμένης πόλης-κράτους και απηχούν κοινωνικές ταραχές και πολεμικά γεγονότα του α’ μισού του 4ου αι. π.Χ.».
Το εντυπωσιακό αυτό αρχαιολογικό υλικό ανέσκαψε και έφερε στο φως η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αργολίδος (πρώην Δ’ ΕΠΚΑ) Δρ Άλκηστις Παπαδημητρίου. Η απόσπαση των εύθρυπτων πινάκων από τον χώρο της ανασκαφής και η πρώτη συντήρησή τους πραγματοποιήθηκε από τον Φώτη Δημάκη και ο καθαρισμός και η συντήρηση των πινάκων από τον συντηρητή μετάλλων Τάσο Μαγνήσαλη. Η ανάγνωση των πινάκων, η συμπλήρωση των φθαρμένων κειμένων, η μελέτη, η ερμηνεία, η χρονολόγηση και η ένταξή τους στο ιστορικό πλαίσιο του Άργους του α’ μισού του 4ου αι. π.Χ. πραγματοποιήθηκε από τον Επίτιμο σήμερα Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου Χαράλαμπο Κριτζά.
Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του Επιγραφικού Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
«Το Επιγραφικό Μουσείο προσπάθησε μέσω της παρουσίασης της συγκεκριμένης περιοδικής έκθεσης να υποβάλει και μια πρόταση για την μελλοντική μόνιμη έκθεση των χαλκών πινάκων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, όταν ανευρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα υποδεχτεί το σημαντικό αυτό υλικό» επισημαίνει ο δρ Αθανάσιος Θέμος.
Επιγραφικό Μουσείο (Αίθουσα 9), Τοσίτσα 1, Αθήνα. Τηλ.: 210 8232950, 210 8847577, ema@culture.gr, www.epigraphicmuseum.gr
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου 2022 – 15 Ιανουαρίου 2023.
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη–Δευτέρα 8.30–15.30. Τρίτη κλειστά.