Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, και αξιοποιώντας την εικονική πραγματικότητα (VR), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) μας δίνει τη δυνατότητα για μια ψηφιακή περιήγηση στις επετειακές εκθέσεις που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), διαδοχικά σε Ιωάννινα, Δημητσάνα και Χίο, το 2021. Οι εκθέσεις, μέρος του επετειακού προγράμματος του ΕΙΜ, ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Επιλεγμένα από τις πλούσιες συλλογές του ΕΙΜ, τα αντικείμενα κάθε έκθεσης σχετίζονταν με τους πρωταγωνιστές και τα ιστορικά γεγονότα του τόπου παρουσίασης, αναδεικνύοντας έτσι την ιδιαίτερη συμβολή κάθε περιοχής στον απελευθερωτικό Αγώνα.
Έχοντας συγκεντρώσει συνολικά το ενδιαφέρον περίπου 72.000 επισκεπτών, οι τρεις εκθέσεις είναι πλέον διαθέσιμες ψηφιακά (στα ελληνικά και τα αγγλικά), και μάς «μεταφέρουν» στα αντίστοιχα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ. Μέσω υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητού τηλεφώνου, μπορούμε να τις εξερευνήσουμε ακολουθώντας διαφορετικές επιλογές, να αντλήσουμε πληροφορίες για κάθε αντικείμενο, να παρακολουθήσουμε τις συνοδευτικές οπτικοακουστικές παραγωγές. Συγκεκριμένα:
Παρουσιάστηκε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (29.5.2021-31.1.2022), αναδεικνύοντας την πορεία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων προς την Επανάσταση. Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζουν η φορεσιά της κυρα-Φροσύνης, το πορτοφόλι της κυρα-Βασιλικής, το καριοφίλι του Αλή Πασά και η πίπα του Αθανασίου Τσακάλωφ.
Για την περιήγηση πατήστε εδώ.
Παρουσιάστηκε στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (11.6.2021-10.1.2022), φωτίζοντας πτυχές της τοπικής ιστορίας και των συνθηκών που διαμόρφωσαν κοινωνικά και πολιτικά τον Μοριά κατά τον αιώνα πριν από το 1821. Προσωπικά αντικείμενα, όπλα, πορτρέτα και προτομές αρχιερέων, οπλαρχηγών και άλλων πρωταγωνιστών του Αγώνα, όπως ο Γρηγόριος Ε´, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα κειμήλια της έκθεσης.
Για την περιήγηση πατήστε εδώ.
«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Χίος»
Παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μαστίχας Χίου (4.7.2021-17.1.2022), αναδεικνύοντας τη συνεισφορά του ναυτικού στην Επανάσταση. Το ακρόπρωρο από το πλοίο της Μπουμπουλίνας (σε 3D), η νεκρική προτομή του Αδαμάντιου Κοραή, το φύλλο της Χάρτας του Ρήγα που περιλαμβάνει τη Χίο, ο σταυρός του Ανδρέα Μιαούλη, ανήκουν στα σπουδαιότερα αντικείμενα.
Για την περιήγηση πατήστε εδώ.
Έχοντας ολοκληρώσει την ψηφιακή περιήγηση, μπορούμε να «ξεφυλλίσουμε» την ειδικά σχεδιασμένη εκπαιδευτική εφαρμογή «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21. Η Ιστορία σαν παραμύθι», μια πρωτότυπη αφήγηση της Ιστορίας σε πρώτο πρόσωπο. Πλούσια εικονογράφηση και βίντεο, σε συνδυασμό με ευφάνταστες δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επιλεγμένα αντικείμενα από τις τρεις εκθέσεις, προσφέρουν την ευκαιρία να προσεγγίσουμε με δημιουργικό τρόπο ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα της ελληνικής Επανάστασης. Η εφαρμογή απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε οικογένειες.
Για την εκπαιδευτική εφαρμογή πατήστε εδώ.
Σύντομα οι τρεις εκθέσεις και η εκπαιδευτική εφαρμογή θα είναι διαθέσιμες και από την ιστοσελίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.