Η Ελληνική Αρχαιολογική Αποστολή που πραγματοποιεί ενάλιες ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια, με επικεφαλής τον κ. Χάρη Τζάλα, αποκάλυψε έναν πυλώνα από γρανίτη και ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς επέτρεψε κατ΄εξαίρεση την ανάσυρσή του, μολονότι από το 2002 απαγορεύεται να ανασύρονται αρχαιότητες που βρίσκονται κάτω από το νερό στην περιοχή της Αλεξάνδρειας.
Εξηγώντας την απόφασή του ο δόκτωρ Χαουάς τόνισε ότι η απαγόρευση επιβλήθηκε το 2002, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, καθώς υπάρχουν χιλιάδες αρχαία αντικείμενα τέχνης στα ύδατα της Αλεξάνδρειας και επειδή η συντήρησή τους είναι μια μακρά διαδικασία και ο χώρος που υπάρχει στα μουσεία είναι περιορισμένος.
Η εξαίρεση έγινε γι΄αυτό το συγκεκριμένο πυλώνα, γιατί εκτός του ότι είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα – ο μόνος μονολιθικός πυλώνας σε ολόκληρη την Αίγυπτο και ένα μοναδικό εύρημα για την Αλεξάνδρεια – δείχνει την τοποθεσία του Ναού της `Ισιδος Λοχιάδος, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας.
Ένα νέο μουσείο προετοιμάζεται στην έκταση του Ναυτικού Μουσείου της Αλεξάνδρειας, στο Στάνλεϊ, όπου θα εκτεθούν όλα τα σημαντικά αγάλματα και άλλα έργα τέχνης, τα οποία θα ανασυρθούν από τη θάλασσα. Μετά από μακρά διαδικασία συντήρησης, που θα απαιτήσει έξι έως οκτώ μήνες, ο πυλώνας θα εκτεθεί εκεί.
Ο κ. Χάρης Τζάλας, επικεφαλής της αποστολής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχαίων και Μεσαιωνικών Αλεξανδρινών Σπουδών, ο οποίος ανακάλυψε το βυθισμένο στη θάλασσα πυλώνα, κλήθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση μεταφοράς με τρεις αρχαιολόγους-δύτες, οι οποίοι εργάστηκαν σε συνεργασία με τους Αιγυπτίους συναδέλφους τους. Ο κ. Τζάλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τον Πλούταρχο και τον Δίωνα τον Κάσσιο, δύο αξιόπιστες αρχαίες πηγές, το συγκεκριμένο αρχαίο εύρημα αποτελεί τμήμα των ιδιαίτερων διαμερισμάτων των βασιλικών ανακτόρων, όπου το έτος 30 π.Χ. η Κλεοπάτρα η 7η και ο Μάρκος Αντώνιος έθεσαν τραγικό τέλος στη ζωή τους.
Ο πυλώνας ανασύρθηκε με επιτυχία και μεταφέρθηκε χθες στο Ανατολικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας με μια δύσκολη επιχείρηση. Το τελευταίο τμήμα της επιχείρησης θα πραγματοποιηθεί αύριο, από μία κοινή ομάδα Ελλήνων και Αιγυπτίων δυτών, με επικεφαλής τον κ. Χάρη Τζάλα, ενώ παρόντες θα είναι ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου Φαρούκ Χόσνι, ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων δρ Ζάχι Χαουάς, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Διακοφωτάκης, ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας στρατηγός Άντελ Λαμπίμπ και ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Αλεξάνδρειας δρ Ιμπραήμ Νταρουίς.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, 16/12/09
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/12/2009_314770