Ένα μπουκέτο λουλούδια έφεραν στο φως στο Forteviot της Σκωτίας αρχαιολόγοι-μέλη κοινής ερευνητικής αποστολής των Πανεπιστημίων της Γλασκώβης και του Εδιμβούργου που εργάζεται στα πλαίσια του προγράμματος Strathearn Environs and Royal Forteviot Project.
Το εύρημα αποτελείται από ομάδα αγριολούλουδων από τα οποία εντοπίστηκαν τα αποξηραμένα μπουμπούκια καθώς και τμήμα των μίσχων. Τα λουλούδια εντοπίστηκαν στο εσωτερικό ταφής της Εποχής του Χαλκού, και μάλιστα δίπλα ακριβώς από το πρόσωπο του νεκρού. Πρόκειται για το αρχαιότερο μπουκέτο λουλούδια που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη Βρετανία. Πέρα όμως από την εξαιρετική κατάσταση του ευρήματος, οι αρχαιολόγοι σχολιάζουν και τη σημασία που έχει το εύρημα σε σχέση με το σύνολο όπου βρέθηκε. Σύμφωνα με τον Kenneth Brophy του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, το εύρημα αποτελεί απόδειξη της συνήθειας των αρχαίων κατοίκων της περιοχής να τοποθετούν λουλούδια πλάι στους νεκρούς τους. Μέχρι σήμερα, σε αντίστοιχα ταφικά σύνολα είχαν εντοπιστεί ίχνη γύρης που είχε ερμηνευθεί ότι προέρχονταν από αποσυντεθειμένο μέλι ή αλκοολούχο ποτό. Η εύρεση όμως των ίδιων των λουλουδιών, μαρτυρεί τη χρήση τους σε ταφικά σύνολα, δίνοντας και την ανθρώπινη διάσταση στο θέμα της αντιμετώπισης του θανάτου κατά την Εποχή του Χαλκού. “Η εύρεση τέτοιων στοιχείων ανθρώπινης έκφρασης είναι κάτι πολύ σπάνιο, αν όχι μοναδικό. Φέρνει στην προσωπική μας αντίληψη ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι μόνο μια σειρά κοινών λειψάνων αλλά ότι έχουμε να κάνουμε με πραγματικούς ανθρώπους”.
Η συγκλονιστική αποκάλυψη όμως αποτελεί ένα μόνο από τα κίνητρα για συνέχεια της ανασκαφικής διαδικασίας στο ταφικό σύνολο του Forteviot, που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πλούσιο. Ο ίδιος ο τάφος όπου εντοπίστηκε η ανθοδέσμη περιείχε τμήμα της ξύλινης – από σημύδα – σαρκοφάγου του νεκρού και χάλκινο εγχειρίδιο με διακοσμητικές λεπτομέρειες από χρυσό, ενώ η θέση σηματοδοτούνταν από χωμάτινες κατασκευές και σειρές πασσάλων από βελανιδιά οι οποίες σχημάτιζαν πομπική οδό.
Πηγή: BBC News, 15/12/09
Ζ.Ξ.