Το αστρονομικό ποσό των £3.3 εκ. θα εισπράξουν τελικά οι Terry Herbert και Fred Johnson, οι οποίοι εντόπισαν στην ευρύτερη περιοχή του Staffordshire της Αγγλίας σημαντικό αγγλοσαξονικό θησαυρό.
Μόλις πρόσφατα, ειδικοί επιστήμονες στον αγγλοσαξονικό πολιτισμό και μέλη της επιτροπής εκτίμησης θησαυρών, κατάφεραν να εξετάσουν διεξοδικά τα 1.800 αντικείμενα της ομάδας, τα οποία χρονολογούνται στον 8ο αι. μ.Χ. και διακρίνονται για τα πολυτελή υλικά κατασκευής τους (χρυσό, άργυρο, πολύτιμους λίθους) αλλά και την τεχνική τους τελειότητα. Ο θησαυρός κρίνεται επίσης σημαντικός για την κατανόηση πτυχών του πολιτισμού των αγγλοσαξόνων του βασιλείου της Mercia, που άκμασε πριν από 1.300 χρόνια στην κεντρική Αγγλία. Η τελική απόφαση για την εκτίμηση του θησαυρού ελήφθη μετά από ολοήμερη συνεδρίαση ενώ χρειάστηκαν τέσσερις προσωρινές εκτιμήσεις πριν την τελική κρίση.
« Ήταν εκπληκτικό – όλοι συμφωνήσαμε ότι δεν ήταν μόνο πρόκληση αλλά και προνόμιο να ασχοληθούμε με υλικό τέτοιας ποσότητας, ποιότητας και τεχνικής τελειότητας. Ήταν δύσκολο να εμποδίσουμε τη φαντασία μας …» αναφέρει ο Καθ. Norman Palmer, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης.
Ο Palmer αποκάλυψε επίσης ότι η επιτροπή διχάστηκε σχετικά με το εάν και κατά πόσο η δημοσιότητα του θησαυρού θα έπρεπε να θεωρηθεί ως αιτία αύξησης ή μείωσης της αξίας της. Ορισμένοι θεώρησαν ότι η δημοσιότητα θα μπορούσε να είναι επικοινωνιακό τρυκ, και άρα στοιχείο παραπλανητικό για την πραγματική αξία των αντικειμένων. Άλλοι όμως υποστήριξαν ότι το γεγονός της εύρεσης και ο ενθουσιασμός που o θησαυρός ενέπνευσε στο ευρύ κοινό για την αρχαιολογία θα έπρεπε αυτόματα να εκτοξεύσουν στα ύψη την αντικειμενική αξία των ευρημάτων.
Η αποκάλυψη του θησαυρού, που θεωρείται η σημαντικότερη ομάδα τεχνέργων του αγγλοσαξονικού πολιτισμού που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, είχε προκάλεσε πάταγο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία του Staffordshire.Τα αντικείμενα ξεκίνησαν να αποκαλύπτονται ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς ο Johnson πραγματοποίησε στη γη του άροση βαθύτερη του κανονικού, ενώ ο Herbert επενέβη στο χώρο με ανιχνευτή μετάλλων. Αρχαιολόγοι και ειδικοί πεδίου έσπευσαν στο χώρο αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων ευρημάτων, για να αποκαταστήσουν τα πολύτιμα αντικείμενα μεταξύ των οποίων υπήρχαν τμήματα κράνους, διακοσμητικά τμήματα ξιφών, χρυσός σταυρός λιτανείας και χρυσό έλασμα με κρυπτογραφικό διάκοσμο όπου αναγνώστηκε βιβλικό χωρίο. Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο μουσείο του Birmingham όπου καταγράφηκαν από τον αρχαιολόγο Kevin Leahy και τη σύζυγό του αλλά και παρουσιάστηκαν στο κοινό σε μια πρόχειρη έκθεση που προσέλκυσε έναν αριθμό επισκεπτών χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της περιοχής. Στη συνέχεια, ο Leahy και ο επικεφαλής του οργανισμού Portable Antiquities Scheme, Roger Bland προχώρησαν στη δημοσίευση ενός οδηγού για το θησαυρό, υπό την αιγίδα του Βρετανικού Μουσείου, όπου και εκτέθηκαν ορισμένα αντικείμενα, επίσης για μικρό χρονικό διάστημα.
Κεντρικός στόχος των τοπικών φορέων πολιτισμού του Staffordshire είναι να παραμείνουν τα αντικείμενα στην περιοχή, να μη μεταφερθούν σε μουσεία εκτός της περιφέρειας ή και σε ιδιωτικές συλλογές. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να συγκεντρωθεί ένα ποσό ισότιμο με την αξία του θησαυρού, απ’ όπου προκύπτουν και τα εύρετρα για τους Herbert και Johnson, και το οποίο ανέρχεται στα £3.285 εκ. Για το σκοπό αυτό, £1 από την πώληση κάθε οδηγού του θησαυρού διατίθεται στο ταμείο για την απόκτηση του συνόλου από τοπικά μουσεία.
Πηγή: The Guardian, 26/11/09
Z.Ξ.