Ισπανική αρχαιολογική ομάδα ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόοδο των ερευνών τους στη θέση Tell Qabr της Συρίας καθώς από το 2008 εργάζονται στα ερείπια χαμένης μέχρι τότε πόλης του 2500 π.Χ. Μέχρι σήμερα, οι Ισπανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της La Coruña, που εργάζονται υπό την καθοδήγηση του Jean Luis Montero έχουν καταστεί ικανοί να καθορίσουν το χρονολογικό ορίζοντα και το αρχιτεκτονικό σχέδιο της πόλης. Κατά την έρευνά τους χρησιμοποίησαν νέες μεθόδους προσδιορισμού και ανάλυσης δεδομένων, όπως η μέθοδος geo-radar, με την οποία ήταν δυνατόν να εντοπιστεί η θέση της πόλης χωρίς ανασκαφή!
Χτισμένη σε μια περιοχή που θεωρείται το λίκνο του πολιτισμού, η πόλη έχει κάτοψη κυκλική, ενώ είναι η μοναδική πόλη με αυτό το σχήμα στην κοιλάδα του Ευφράτη και η δεύτερη σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων. Έχοντας μέχρι τώρα μόνο ένα τέτοιο παράδειγμα κάτοψης στην περιοχή, το χαρακτηριστικό κυκλικό σχήμα είχε θεωρηθεί ως ιδιορρυθμία. Η νέα αποκάλυψη συστήνει έτσι επαναπροσδιορισμό των δεδομένων σε σχέση με την πολεοδομία στην αρχαία Μεσοποταμία.
Στα όρια της ίδιας της θέσης, η οικιστική περιοχή που ταυτίστηκε εκεί είναι η αρχαιότερη, ενώ το φρούριο που βρέθηκε σε άμεση σχέση με την πόλη είναι μια χιλιετία νεότερο και χρονολογείται στα 1500 π.Χ. Ανάμεσα στα κινητά ευρήματα από τη θέση συγκαταλέγονται ομάδες κεραμικής σημαντικές για την κατανόηση της καθημερινής ζωής και ένας σφραγιδόλιθος του τύπου που χρησιμοποιούσαν οι διπλωματικοί ακόλουθοι της εποχής. Κατά τον Montero, ο σφραγιδόλιθος αυτός αποτελεί πιθανότατα στοιχείο ότι η ομάδα δε βρίσκεται μακριά από την αποκάλυψη των αρχείων της πόλης, τα οποία και θα μας διαφώτιζαν σχετικά με το διπλωματικό και ιστορικό παρελθόν της.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας, που θα παρουσιαστούν σύντομα στη Μαδρίτη, η αποκάλυψη της πόλης θεωρείται ιστορικής σημασίας. Από κοινωνιολογική άποψη, τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν το πέρασμα από την αγροτική στην αστική κοινωνία ενώ ιστορικά, η πόλη τοποθετείται στα όρια μεταξύ των αρχαίων βασιλείων του Mari και της Βαβυλώνας. Κατά συνέπεια, η μελλοντική έρευνα έχει σαν στόχο να προσεγγίσει τη μεταβολή στον τρόπο σύλληψης της έννοιας των συνόρων από την τέταρτη χιλιετία π.Χ. μέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια. Για το σκοπό αυτό, η εικοσαμελής ομάδα, που εργάζεται σε συνεργασία με το ισπανικό Ανώτατο Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CSIC), το συριακό Υπουργείο Πολιτισμού και διάφορα πανεπιστήμια, ετοιμάζει πρόταση συνεργασίας με την UNESCO, με σκοπό να εξασφαλιστεί η προστασία του νεοφανούς μα τόσο σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου.
Πηγή: Ansamed, 11/11/09
http://www.ansamed.info/en/top/ME12.XAM19105.html
Z.Ξ.