Ιδιαίτερα δημοφιλείς αποδεικνύονται οι δράσεις στη φύση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής. Οι δράσεις απευθύνονται σε ομάδες κοινού, μαθητές και οικογένειες με παιδιά και υλοποιούνται σε διάφορες θέσεις με φυσικό πλούτο όπως είναι οι υγρότοποι του βόρειου τμήματος του Κόλπου Καλλονής, τα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αλλά και στο Μουσείο στο Σίγρι.
Την εβδομάδα που πέρασε ομάδες επισκεπτών και σχολεία συμμετείχαν στις δράσεις πεδίου τόσο στην περιοχή του Απολιθωμένου δάσους όσο και στους υγρότοπους του Κόλπου Καλλονής. Οι δράσεις σκοπό έχουν τη γνωριμία με την πλούσια φύση και κατ’ επέκταση τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών του νησιού. Περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών, πεταλούδων, ζουζουνιών και φυσικά φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων και πετρωμάτων της Λέσβου.
Το Σάββατο 12 Ιουνίου υλοποιήθηκε το πρωτότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου». Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν 20 εκατομμύρια χρόνια πίσω στο παρελθόν, την εποχή που ένα πλούσιο υποτροπικό δάσος κάλυπτε τη Δυτική Λέσβο. Περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου αλλά και το παρακείμενο πάρκο, και ανακάλυψαν τα φυτά που υπήρχαν σ’ αυτό το δάσος, είδαν τους απολιθωμένους κορμούς, τα κλαδιά, τις ρίζες και τα φύλλα τους και με τη φαντασία τους μεταφέρθηκαν μέσα στην καρδιά του υποτροπικού δάσους. Έπειτα γνώρισαν το ακριβές, όσο και εντυπωσιακό πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση. Έμαθαν για εξαφανισμένα και σύγχρονα είδη προβοσκιδωτών ζώων, καθώς και την εξέλιξή τους στο χρόνο μέσα από παιχνίδια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ στο τέλος του προγράμματος σχεδίασαν και δημιούργησαν τη δικιά τους χάρτινη φιγούρα του Δεινοθηρίου της Λέσβου.
Την Κυριακή 13 Ιουνίου, ένα ιδιαίτερο παιχνίδι εξερεύνησης της φύσης που βρίσκεται δίπλα μας περίμενε μικρούς και μεγάλους. Οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν τη φύση που συναντάμε στην αυλή του Μουσείου και το Πάρκο Σιγρίου. Παρατήρησαν πουλιά όπως σταχτάρες, τρία είδη χελιδονιών (σπιτοχελίδονο, σταυλοχελίδονο, μιλτοχελίδονο), καλόγερους και γαλαζοπαπαδίτσες να τρέφονται στη μουριά της αυλής, κάργιες, και είδαν τους πρώτους νεαρούς γλάρους της Μεσογείου να πετάνε πάνω από το Σίγρι. Στη συνέχεια η παρατήρηση στράφηκε στις πεταλούδες, αράχνες και άλλα αρθρόποδα, αλλά και τις προσαρμογές που παρατηρούνται αυτό τον καιρό στα φυτά των φρυγάνων (Πάρκο Σιγρίου) προκειμένου να αντέξουν τη ζέστη και την ξηρασία του καλοκαιριού. Στο τέλος της εξερεύνησης, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν το δικό τους ξενοδοχείο-φωλιά για άγριες μέλισσες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σας προσκαλεί σε νέες εκπαιδευτικές δράσεις το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021.
Το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, και ώρα 11.00, θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι». Στόχος του προγράμματος είναι οι μικροί φίλοι να γνωρίσουν τις μεθόδους και τους σκοπούς της παλαιοντολογικής ανασκαφής, να γνωρίσουν τα απολιθωμένα φυτά που έζησαν στο παρελθόν στο Απολιθωμένο Δάσος και να παρατηρήσουν τις ομοιότητες και διαφορές τους με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου. Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός εκπαιδευτικός χώρος ανακάλυψης, ΓΕΩΡΑΜΑ, που περιλαμβάνει πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα με κάναβο, προσομοιώνοντας έτσι την εκπαιδευτική ανασκαφική δραστηριότητα με την επιστημονική παλαιοντολογική ανασκαφική έρευνα. Οι μικροί παλαιοντολόγοι χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία ανασκαφής συμμετέχουν στην ανασκαφή απολιθωμάτων στο πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα, καθώς και στις εργασίες αναγνώρισης των απολιθωμάτων που ανέσκαψαν και σύγκρισής τους με σύγχρονα φυτά της Λέσβου.
Την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, και ώρα 11.00, θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτω τις πεταλούδες της Λέσβου». Στόχος της δραστηριότητας είναι οι συμμετέχοντες (μικροί και μεγάλοι) να γνωρίσουν τον μεγάλο πλούτο σε είδη πεταλούδων του νησιού και να εξασκηθούν στη διαδικασία παρατήρησης και αναγνώρισής τους με τη βοήθεια κυαλιών, σημειωματαρίων και οδηγών αναγνώρισης. Η δραστηριότητα πλαισιώνεται από εργαστήριο κατασκευών με θέμα τα εντυπωσιακά αυτά έντομα.
Η συμμετοχή στις δράσεις γίνεται με την αγορά του ενιαίου εισιτηρίου (5€) του Μουσείου που μπορείτε να προμηθευτείτε και ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο: https://lesvosmuseum.gr/e-shop/tickets
Για δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του Μουσείου στα τηλέφωνα: 22530-54434, 22510-47033.