Γεώργιος Θ. Καρδαράς (επιμ.), Το Βυζάντιο και η Ρωσία του Κιέβου (882-1240), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Το Βυζάντιο Σήμερα, 8), Αθήνα 2020, 270 σελ. ISBN: 978-618-960-7905-60-4
Ο συλλογικός τόμος με τίτλο Το Βυζάντιο και η Ρωσία του Κιέβου (882–1240) προσεγγίζει σε διεπιστημονική βάση τις σχέσεις των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της ιστορικής εξέλιξης της δεύτερης, την οποία σηματοδοτεί αφενός η κατάληψη του Κιέβου από τον πρίγκιπα Όλεγκ και αφετέρου η πτώση του Κιέβου στους Μογγόλους. Οι συμβολές των συγγραφέων καλύπτουν διάφορα επιστημονικά πεδία με σκοπό να αναδειχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι πολιτικές, πολιτισμικές, ιδεολογικές κ.ά. σχέσεις μεταξύ του Βυζαντίου και της Ρωσίας του Κιέβου. Ο τόμος αποφεύγει τετριμμένες και γενικόλογες προσεγγίσεις ζητημάτων και εντάσσει στη θεματική του συμβολές οι οποίες στη χώρα μας δεν είναι αρκετά γνωστές ή δεν έχουν καθόλου προβληθεί, όπως π.χ. τα σχετικά με το Βυζαντινό Δίκαιο στους Ρως.
Οι μελέτες των συγγραφέων (οκτώ στην ελληνική και τρεις στην αγγλική γλώσσα) καλύπτουν τέσσερα διαφορετικά πεδία (Ιστορικές Όψεις, Αρχαιολογικά Τεκμήρια, Βυζαντινή Γραμματεία, Εκκλησία και Δίκαιο), μέσα από τα οποία ο αναγνώστης αποκτά ολοκληρωμένη εικόνα για το εξεταζόμενο ζήτημα. Αυτό ακριβώς είναι και η κύρια στόχευση του τόμου, η σφαιρική προσέγγιση των σχέσεων των Βυζαντινών με τους Ρως και η ανάδειξη των βυζαντινών επιδράσεων στη σημαντικότερη ηγεμονία της Ανατολικής Ευρώπης κατά τους Μέσους Χρόνους. Ευρύτερα, γίνεται σαφέστερο το πλαίσιο στο οποίο οι βυζαντινές επιδράσεις στον σλαβικό κόσμο διαμόρφωσαν τη λεγόμενη «Βυζαντινή Κοινοπολιτεία», αλλά και, στην περίπτωση του υπό πραγμάτευση θέματος, το πώς και πόσο η βυζαντινή πολιτική ιδεολογία, τέχνη, γραμματεία κ.ά. συνέβαλαν στη μετέπειτα διαμόρφωση και εξέλιξη της κρατικής ιδεολογίας και των θεσμών στον χώρο της Ανατολικής Ευρώπης.