Τους επισκέπτες του νέου μουσείου της Πέλλας, της γενέθλιας πόλης του «μεγίστου των βασιλέων της Μακεδονίας», υποδέχεται ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος: μια μαρμάρινη προτομή του, ύψους 35 εκατοστών, κι ένα μικρό αγαλματίδιο της ίδιας εποχής που τον απεικονίζει με χαρακτηριστικά του θεού Πάνα.
Το νέο μουσείο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου (70 στρεμμάτων), σε άμεση γειτνίαση με τον σύγχρονο οικισμό και η έκθεση αναπτύσσεται σε χώρο 2.500 τ.μ., σε πέντε θεματικές ενότητες (καθημερινή ζωή, δημόσια ζωή, θρησκεία, νεκροταφεία, ανάκτορο και Μέγας Αλέξανδρος). «Το μουσείο ολοκληρώθηκε και έπρεπε να λειτουργήσει ανεξάρτητα από επίσημα εγκαίνια», είπε στα «ΝΕΑ» η προϊσταμένη της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και άτυπη διευθύντρια του νέου μουσείου Μαρία Ακαμάτη. «Είναι εντυπωσιακή η αρχιτεκτονική του και λειτουργεί ως άλλος – στεγασμένος αρχαιολογικός χώρος σε μικρότερη κλίμακα».
Τα 3.000 εκθέματα καλύπτουν την περίοδο από την εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) μέχρι και το 90 π.Χ. (ύστερη ελληνιστική εποχή).
Το παλαιότερο εύρημα είναι ένας τάφος του 2440 π.Χ. που σηματοδοτεί την ίδρυση ουσιαστικά του πολίσματος-προγόνου της μετέπειτα «βασιλικής» Πέλλας. Ξεχωρίζουν τα ψηφιδωτά «Αρπαγή της Ελένης από τον Θησέα» διαστάσεων 5×2,5 μέτρων (εκτίθεται αντίγραφό του) και το «Κυνήγι του λιονταριού» διαστάσεων 3×1,5 μέτρων.
Η απόφαση για την ίδρυση του νέου Μουσείου της Πέλλας ελήφθη το 1996 οπότε και άρχισαν οι διαδικασίες εκπόνησης μελετών, εγκρίσεων, διαγωνισμών κ.ά. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 2006 και το έργο εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ. Τα επικείμενα εγκαίνιά του ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό και από τους εκάστοτε υπουργούς Πολιτισμού, ματαιώθηκαν, επανορίστηκαν για το καλοκαίρι του 2009, για τις 4 και τις 20 Σεπτεμβρίου του 2009, οι εκλογές τα ανέβαλαν, αλλά τελικά το μουσείο άρχισε τη λειτουργία του δίχως επίσημα εγκαίνια.
Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας για τον Οκτώβριο είναι ελεύθερη.