Υπόγειοι θάλαμοι λαξευμένοι στο βράχο, ηλικίας 2.000 ετών, αποκαλύφθηκαν από Ισραηλινούς αρχαιολόγους, μερικές δεκάδες μέτρα από το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ.
Τρεις διαδοχικοί λαξευτοί θάλαμοι, που φέρεται να χρονολογούνται στη Ρωμαϊκή εποχή, αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής μιας μεγάλης και πολυτελούς κατασκευής ηλικίας 1.400 ετών, με αψίδες και ψηφιδωτό δάπεδο.
«Στην αρχή, ήμασταν πολύ απογοητευμένοι γιατί κάτω από το ψηφιδωτό δάπεδο, πέσαμε στο βραχώδες υπόστρωμα και πιστεύαμε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει σταματήσει εκεί», εξηγεί ο Μπαράκ Μονικεντάμ-Γκιβόν, ο συνδιευθυντής ανασκαφών στην Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.
Στη συνέχεια, «αποκαλύψαμε τρία δωμάτια, και τα τρία λαξευμένα στο βράχο» και συνδεδεμένα μεταξύ τους με σκάλες, προσθέτει. Τέτοιες δομές ήταν σπάνιες στις εβραϊκές πόλεις εκείνης της εποχής, σημειώνει.
Οι χώροι είναι διακοσμημένοι με πολλά γλυπτά και εσοχές. Ορισμένες χρησιμοποιούνταν για να τοποθετούνται οι λυχνίες (λαδιού), σύμφωνα με τον αρχαιολόγο.
Οι λαξευτοί θάλαμοι ίσως αποτελούσαν το κελάρι ενός κτιρίου που δεν έχει αφήσει κατάλοιπα. Ίσως επίσης χρησίμευαν ως χώροι αποθήκευσης και προετοιμασίας γευμάτων για τους ιερείς ή τους προσκυνητές που επισκέπτονταν τον Ναό της Ιερουσαλήμ, όπως πιστεύει.
«Εδώ αποκαλύπτουμε δοχεία που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή των γευμάτων, λυχνίες λαδιού, δοχεία που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση του σιταριού, του κριθαριού ή του ελαιόλαδου», λέει ο Μπαράκ Μονικεντάμ-Γκιβόν.
Τα δωμάτια δεν φαίνεται να έχουν «άμεση σύνδεση» με τον δεύτερο εβραϊκό Ναό, που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. Να σημειωθεί ότι το το μόνο κατάλοιπο του Νοαύ είναι το Τείχος των Δακρύων (μέρος του Δυτικού Τείχους, ενός τοίχου αντιστήριξης του Ναού).
Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου δημιουργίας ενός υπόγειου εκθεσιακού χώρου για αντικείμενα διαφορετικών εποχών τα οποία βρέθηκαν στον χώρο του Τείχους, και σε άμεση γειτνίαση με το Όρος του Ναού, τόπο ιερό για τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους.
«Θα εξερευνήσουμε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την πλατεία του Τείχους των Δακρύων», εξηγεί ο Μονικεντάμ-Γκιβόν. «Η ιδέα είναι να υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των λατρευτικών δραστηριοτήτων, εκεί όπου οι άνθρωποι προσεύχονται, και των πολιτιστικών, όπου υπογείως οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα για μια περιπλάνηση ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα».