Μια σειρά δράσεων, για μικρούς και μεγάλους, προτείνει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα για αυτή την περίοδο που «Μένουμε σπίτι».
Η Δημοτική Πινακοθήκη δίνει την ευκαιρία δημιουργικής απασχόλησης στους μικρούς της φίλους με εκπαιδευτικό υλικό το οποίο διατίθεται από την ιστοσελίδα της (πατήστε εδώ). Τα παιδιά θα απασχοληθούν με δημιουργικό τρόπο και ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικά από τα αριστουργήματα της Συλλογής Κατσίγρα.
«Η δική μου Πολιτεία»
Εκπαιδευτική δράση για παιδιά ηλικίας 4-9 ετών με αφορμή το εμβληματικό έργο «Πολιτεία» (Λάρισα) του Αγήνορα Αστεριάδη από τη Συλλογή Κατσίγρα.
«Δείτε καλά-καλά τον πίνακα! Τι συμβαίνει σε αυτή την πολιτεία; Ποια πράγματα κάνουν θόρυβο; Τι μπορούμε να μυρίσουμε; Υπάρχει άραγε κάποιο κρυμμένο μυστικό; Ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα που βλέπετε; Ποιο σημείο της πολιτείας θέλετε να επισκεφθείτε; Μπορείτε να περιγράψετε με το στόμα αυτά που είδατε σε κάποιον που δεν έχει δει ποτέ αυτό το έργο;».
Τα παιδιά παρατηρούν την «Πολιτεία» του Α. Αστεριάδη και δημιουργούν τη δική τους πολιτεία! Επιστρατεύουν μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές, πλαστελίνες, χαρτοπετσέτες, κόλλες, φασόλια και φακές και ό,τι είναι χρήσιμο για να φτιαχτεί η πολιτεία τους, και με μπόλικη φαντασία δημιουργούν τη δική τους εκδοχή για αυτό το έργο τέχνης.
Οι δημιουργίες των παιδιών μπορούν να σταλούν έως τις 15 Απριλίου 2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@katsigrasmuseum.gr με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ηλικία. Ολες οι συμμετοχές θα φωτογραφηθούν και θα προβληθούν με ένα σύντομο stop motion animation.
«Η δική μου Γκουέρνικα»
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας απευθυνόμενη και στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες προτείνει τη δημιουργική δράση «Η δική μου Γκουέρνικα», με αφορμή το έργο-δωρεά στη Συλλογή Αγορών-Δωρεών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.
Η προτεινόμενη δράση θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως και απευθύνεται σε ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα, με αναφορά στο έργο του Κυριάκου Κατζουράκη «Γκουέρνικα Ι», όσοι ενήλικες επιθυμούν, μπορούν να γράψουν ένα κείμενο έως 600 λέξεις. Στο κείμενο αυτό ο καθένας μπορεί να εκφραστεί είτε βασισμένος στο μήνυμα του συνολικού έργου, συμβόλου κατά του παραλογισμού και του πολέμου ή σε κάποια λεπτομέρεια του πίνακα που συνδέεται με κάποιο βίωμα ή συναίσθημα του δημιουργού-συγγραφέα, είτε με μια φανταστική ιστορία την οποία ο δημιουργός-συγγραφέας εμπνεύστηκε από κάποια πτυχή του πίνακα.
Τα κείμενα μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά έως τις 20 Απριλίου 2020 στο email info@katsigrasmuseum.gr με τίτλο, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ηλικία. Τα έργα που θα διακριθούν θα αναρτηθούν σε διακριτό σημείο στην ιστοσελίδα της Πινακοθήκης.
Δείτε περισσότερα εδώ.
«Ζωγραφίζω ένα έργο της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα»
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας καλεί τους μικρούς της φίλους να χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους δημιουργικά, σε μέρες που στερούνται το σχολείο, τους φίλους, τις αθλητικές δραστηριότητες και τα υπαίθρια παιχνίδια. Τους προτείνει, λοιπόν, να περιηγηθούν στην ψηφιοποιημένη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα (πατήστε εδώ), να μάθουν την ιστορία της, να θαυμάσουν τα έργα της, να επιλέξουν ένα έργο που τους ενέπνευσε το ερέθισμα της δημιουργίας και να το αποτυπώσουν σε χαρτί.
Η παιδική ζωγραφιά είναι ίσως μια από τις πιο γοητευτικές και συνάμα «πλούσιες» δραστηριότητες ενός παιδιού και όπως είπε και ο μεγάλος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο: «Μου πήρε τέσσερα χρόνια να μάθω να ζωγραφίζω σαν τον Ραφαήλ και μια ολόκληρη ζωή να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί».
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέμπερες, χρωματιστά μολύβια, παστέλ, κολάζ κ.λπ. Δεν θα γίνουν δεκτά έργα σχεδιασμένα σε υπολογιστή.
Τα έργα μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά έως τις 10 Απριλίου 2020 στο email info@katsigrasmuseum.gr με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ηλικία. Τα έργα θα κριθούν από τους έμπειρους καθηγητές εικαστικών των εργαστηρίων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.
Τα έξι καλύτερα θα δημοσιευτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Πινακοθήκης και θα βραβευτούν με δώρα-παραγωγές από το πωλητήριο της πινακοθήκης (κατάλογος της Συλλογής, μια κούπα, ένα εικαστικό πάζλ, 3 αντίγραφα έργων της Συλλογής).