Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

Ομοίωμα πλοίου, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Ομοίωμα του πλοίου της Θήρας του 17ου αιώνα π.Χ. Κατασκευή: Γεώργιος Ράλλης. Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.
Το σημαντικότερο μνημείο για την ιστορία της ναυπηγικής του προϊστορικού Αιγαίου προέρχεται από το γνωστό νησί των Κυκλάδων τη Θήρα.
Όταν γύρω στα 1550 π.Χ. έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου, κάτω από την ηφαιστειακή του στάχτη θάφτηκαν και έτσι διατηρήθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση τα κτίρια του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου.
Συγκεκριμένα στη Δυτική Οικία ανακαλύφθηκε η περίφημη μικρογραφική τοιχογραφία που απεικονίζει πομπή στόλου.
Χάρη στις ρεαλιστικές τοιχογραφίες και στη μεγάλη κλίμακα που είχαν αποδοθεί από το Θηραίο ζωγράφο τα πλοία, έχουμε μια σαφή αντίληψη του πλοίου που διέσχιζε τα νερά του Αιγαίου κατά τα τέλη της Μέσης Εποχής του Χαλκού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το σχήμα του σκάφους μοιάζει με το σχήμα της «ημισελήνου», χαρακτηριστικό των πλοίων στους μινωικούς σφραγιδόλιθους, το μήκος του έφθανε τα 30 μέτρα και διέθετε 18 έως 21 κωπηλάτες στην κάθε πλευρά. Στο κέντρο ένας περιαιρετός ιστός με τετράγωνο πανί.
Μινωικής προελεύσεως είναι και η τριγωνική προεξοχή στην περιοχή της πρύμνης που σύμφωνα με νεότερες απόψεις πρόκειται για «γέφυρα» αποβίβασης και ήταν κινητό εξάρτημα των πλοίων. Στην πρύμνη υπάρχει μια πλούσια διακοσμημένη καμπίνα στην οποία πιθανόν καθόταν ο κυβερνήτης ή κάποιο άλλο εξέχον πρόσωπο.
Επίσης χαρακτηριστικό στα πλοία της τοιχογραφίας της Θήρας είναι ο πλούσιος φυσιοκρατικός διάκοσμος ο οποίος παραπέμπει σε αιγυπτιακά πρότυπα.