Φιγούρα 50,5 εκ., Ο Χατζηαβάτης του Γιάννη Μπράχαλη.
Κατασκευάστηκε από τον Σωτήρη Σπαθάρη μεταξύ του έτους 1948 – 1950, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι πεπιεσμένο χαρτί δύο διαφορετικών ειδών και σίδηρος (περτσίνια).
Είναι δωρεά του Ευγένιου Σπαθάρη στο Σπαθάρειο Μουσείο – Θέατρο Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου κατά το έτος 1995.
Ο Χατζηαβάτης έχει φέσι, μούσι το οποίο κρατά με το χέρι του. Φορά κοντοβράκι και μπότες. Δεν έχει πολλά σκαλίσματα παρά μόνο για το μάτι (Ο Μπραχάλης δεν έκανε πολλά σκαλίσματα). Έχει χρησιμοποιήσει σαν μπάλωμα άλλο είδους χαρτί.
Οι αρθρώσεις της φιγούρας είναι :
3:δεξί γόνατο- αριστερό γόνατο και κοιλιά.
Ο Χατζηαβάτης, είναι ο αχώριστος φίλος του Καραγκιόζη, είναι ο τύπος του ραγιά που ζει ακόμα με την ανάμνηση της τουρκοκρατίας γι’ αυτό και εξωτερικά τουρκοφέρνει περισσότερο από όλα τα άλλα πρόσωπα του θεάτρου σκιών. Φοράει πάντα την τούρκικη φορεσιά και μια σκούφια και επειδή έχει πρόβλημα στο αριστερό χέρι, συνήθως εικονίζεται να κρατά το γενάκι του. Ο Χατζηαβάτης, άλλοτε παρουσιάζεται τίμιος και σοβαρός φουκαράς, κι άλλοτε πονηρός και κλέφτης, πάντα όμως σοβαροφανής το όνομά του είναι συνώνυμο με τον κόλακα, τον δουλοπρεπή, τον αιώνια συμβιβαστικό και τον συνεργαζόμενο πάντα με την εξουσία. Πολλές φορές στα έργα, τις γαλιφιές του τις κάνει για να βοηθήσει όχι μόνο τον εαυτό του, μα και τους συνανθρώπους του και ιδίως τον φίλο του Καραγκιόζη, ο οποίος αναλαμβάνοντας αδίστακτα κάθε δουλειά, τα κάνει θάλασσα κατά κανόνα. Παρόλα αυτά, ο άρχοντας δεν χάνει την εμπιστοσύνη του στον Χατζηαβάτη, πάντα τον προτιμά και τον πληρώνει για τις μεσιτείες του. Προσποιείται τον μισοκακόμοιρο ενώ ο νους του δουλεύει και ειδικά στις βρωμοδουλειές. Από την άλλη πλευρά, εκπροσωπεί τον τύπο του βιοπαλαιστή αστού. Το επάγγελμά του είναι τελάλης, μεσίτης και ταχυδρόμος που εκτελεί παραγγελίες του μπέη και του πασά. Ωστόσο είναι ευγενικός, αξιοπρεπής και αξιόπιστος. Οικογενειάρχης, αν και δεν παρουσιάζεται αυτό ποτέ στη σκηνή, είναι πιο μορφωμένος κοινωνικά από τον Καραγκιόζη και γνωρίζοντας καλύτερα τον κόσμο προσπαθεί πάντα να διορθώνει τον φίλο του ή να τον δασκαλεύει.