Ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας σε νεαρή ηλικία να συμμετέχει στο αντάρτικο.
Ο Κώστας Μπαλάφας, γεννήθηκε το 1920 στη Κυψέλη (Χώσεψη) Άρτας. Μυήθηκε στη φωτογραφική τέχνη, την οποία αγάπησε και υπηρέτησε για εξήντα και πλέον χρόνια.
Στη διάρκεια της Κατοχής στρατολογήθηκε στην 6η Ταξιαρχία του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), ως μαχητής – τυφεκιοφόρος του 85ου Συντάγματος. Από το 1940 έως το 1944 φωτογράφησε την πορεία του ελληνικού στρατού προς το αλβανικό μέτωπο, τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα του ηπειρώτικου λαού κατά των κατακτητών, τις πορείες και τις μάχες των ανταρτών,τις εκδηλώσεις κατά την Απελευθέρωση, στη πόλη των Ιωαννίνων κ.α.
Η σημαντική αυτή φωτογραφική μαρτυρία έγινε ευρέως γνωστή το 1991, όταν με δική του δαπάνη εξέδωσε τον τόμο Κώστας Μπαλάφας «Το αντάρτικο στην Ήπειρο, Ασπρόμαυρες φωτογραφίες 1940-1944».
Από το 1945 μέχρι το 1951 εργάστηκε ως διερμηνέας, επειδή γνώριζε καλά την αγγλική γλώσσα, σε μία βρετανική ομάδα μηχανικών, που έκανε αποκαταστάσεις συγκοινωνιών μετά τον πόλεμο. Με τον τρόπο αυτό γύρισε σχεδόν όλη την Ελλάδα. Από το 1952 ταξίδεψε σ’ όλη την Ελλάδα φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας τη ζωή και τα έθιμα των ανθρώπων της επαρχίας.
Εργαζόμενος στη ΔΕΗ, φωτογράφισε ορισμένα έργα, με αποκορύφωμα την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Κρεμαστών του Αχελώου.
Ο Κώστας Μπαλάφας για εξήντα χρόνια καταγράφει την μεταπολεμική ελληνική κοινωνία σε κάθε της έκφραση και ιδιαίτερα τον άνθρωπο της υπαίθρου, που απομονωμένος σε αντίξοες συνθήκες, αγωνίζεται για την ελευθερία αλλά και τη συνέχεια της ζωής του.