Σε μια «ανήσυχη» έκθεση, όπως αρμόζει σε μια ταραγμένη περίοδο της νεότερης ιστορίας, παρουσιάζεται η εμπλοκή της Ελλάδας και ειδικότερα της Κρήτης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας (Οκτώβριος 1940), η Μάχη της Κρήτης, όπως ονομάστηκε η γερμανική εισβολή στο νησί (Μάιος 1941), η κατοχή, η αντίσταση, τα σαμποτάζ, τα εγκλήματα πολέμου, η καθημερινή ζωή, αποτελούν τις κύριες ενότητες αυτής της παρουσίασης που αξιοποιεί αντικείμενα, εικονογραφικό υλικό και ποικίλα οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι προσωπικές αφηγήσεις ανθρώπων που έδρασαν στην Κρήτη εκείνη την περίοδο, ελλήνων όπως ο Γεώργιος Τζίτζικας και ξένων όπως ο Sir Patrick Leigh Fermor και ο Jack L. Sibard.
Στην έκθεση παρεμβάλλεται ως ιδιαίτερη ενότητα το γραφείο, η βιβλιοθήκη και προσωπικά αντικείμενα του κρητικού τραπεζίτη και πολιτικού Εμμανουήλ Τσουδερού που διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τη Μάχη της Κρήτης και ακολούθως στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής.
Στο τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δεύτερη χρήση του στρατιωτικού υλικού που παρέμεινε μετά τη λήξη του πολέμου στο νησί, με χαρακτηριστικότερο, ίσως, δείγμα τη βόμβα – καμπάνα.
Πηγή: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης | www.historical-museum.gr